Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

20:13
Výsledky kvalifikace skokanů na lyžích na středním můstku: 1. Uhrmann (Něm.) 138,5 b. (106 m), 2. Janda (ČR) 135,5 (105), 3. Neumayer (Něm.) 135,0 (105,5), 4. Hájek 134,5 (105), ...18. Koudelka 123,5 (100), 37. Hlava (všichni ČR) 112,0 (95,5).
20:10
Olympijská kvalifikace na středním můstku skončila. Do hlavního závodu postoupili všichni čtyři čeští skokané. Druhým místem se blýskl Jakub Janda, kvalifikaci vyhrál Němec Michael Uhrmann.
19:40
Kvalifikace na středním můstku zatím žádné překvapení nepřinesla. Všichni favorité zatím postupují.
19:38
Češi na OH

Skvělé. Další dva čeští skokané se předvedli ve výborné formě. Antoním Hájek a hned po něm Jakub Janda doplachtili na 105 metrů. Janda vede kvalifikaci právě před Hájkem.

  • Jakub Janda při olympijské kvalifikaci na středním můstku.

    Jakub Janda při olympijské kvalifikaci na středním můstku. / Autor: Michael Dalder Reuters

19:27
Češi na OH
Kvalifikační skok se naopak příliš nepovedl Lukáši Hlavovi. Skočil jen 95,5 metru, ale na postup by mu to mělo stačit.
19:26
Češi na OH
Jako první z Čechů zasáhl do olympijských soutěží skokan Roman Koudelka. Dolétl na značku 100 metrů. Postup do hlavního závodu by mu neměl uniknout.
19:09
Nehoda v tréninku na olympijské dráze ve Whistleru, která je považována za nejrychlejší na světě, možná připraví o start pod pěti kruhy rumunskou sáňkařku Violetu Stramaturaruovou. Ta při nehodě utrpěla otřes mozku. Stramaturaruová ztratila podle agentury SID zhruba v polovině trati nad svými saněmi kontrolu a narazila do boční bariéry. Nehoda se na náročné a nebezpečné dráze nevyhnula ani takovému mistrovi, jakým je dvojnásobný olympijský vítěz Armin Zöggeler. Zkušený Ital nicméně vyvázl z dnešní havárie nezraněn.
19:08
Češi na OH
Ve Vancouveru se začalo soutěžit. Teplé počasí nezastavilo skokany, kteří načali kvalifikaci na středním můstku. Oficiální zahájení ale začne až v noci na sobotu ve 3 hodiny SEČ.
18:42
Nepříliš příjemnou premiéru si na tréninku před nadcházejícími olympijskými hrami ve Vancouveru odbyl zkušený americký sdruženář Todd Lodwick. Dvojnásobný mistr světa z loňského šampionátu v Liberci a jeden z aspirantů na zisk medaile poprvé v životě poznal, jaké je to skákat v dešti. "Už jsem tady skákal mnohokrát, ale ještě nikdy jsem neskákal, když prší," řekl třiatřicetiletý sdruženář.
18:40
Zřejmě největší favorit na zisk zlaté medaile v nedělním olympijském závodě sdruženářů na středním můstku Francouz Jason Lamy Chappuis počítá se sedmi hlavními soupeři v boji o stupně vítězů. Lídr Světového poháru mezi ně zařadil i českého reprezentanta Pavla Churavého, který obsadil při svém posledním startu druhé místo a ve Vancouveru chce zkusit zaútočit na medaili.
18:38
Páteční třetí trénink lyžařů na olympijský sjezd byl kvůli špatným podmínkám zrušen. Muži měli ve Whistleru jet od 21:30 SEČ, závod o medaile je na programu v sobotu od 20:45. Šanci na vyzkoušení trati mají stále ženy, jejich trénink byl pouze posunut o dvě hodiny na 22:00 SEČ. Lyžařky čeká v neděli superkombinace se sjezdem od 19:00.
16:02
Jednou z nejostřeji sledovaných osobností her bude biatlonista Ole Einar Björndalen. Šestatřicetiletý norský fenomén potřebuje získat ještě čtyři cenné kovy, aby se stal podle počtu medailí nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád. Na rekord slavného krajana běžce na lyžích Björna Dählieho, který se dostal na stupně vítězů dvanáctkrát, bude Björndalen útočit s "novou" puškou od manželky Natalie.
15:41
V ženském hokejovém turnaji se očekává souboj o zlato mezi Kanadou a USA. Největším favoritem býval v minulosti vždy výběr Javorových listů, Američanky jej ale předčily na posledních dvou světových šampionátech. Na bronz si zřejmě budou nejvíce brousit zuby Švédky, které dokázaly před čtyřmi roky v Turíně překvapit a postoupit přes USA do finále.
15:16

První sadu olympijských medailí v alpském lyžování si v sobotu ve Whistleru rozdělí sjezdaři. Královská disciplina, jedna z vrcholných událostí celých her, má hlavního adepta na zisk zlata v osobě švýcarské hvězdy Didiera Cucheho. Veřejnost s napětím očekává, jestli i nyní na tři kilometry a sto metrů dlouhé sjezdovce nečekaně zazáří někdo z outsiderů, jako se to povedlo na čtyřech z posledních pěti olympiád.

  • Didier Cuche na olympijské sjezdovce.

    Didier Cuche na olympijské sjezdovce. / Autor: Reuters

14:07
Americké snowboardové hvězdě Shaunu Whiteovi má k obhajobě zlaté olympijské medaile pomoci i nový trik Double McTwist 1260, který dosud nikdo jiný neskočil. Dvojitý flip vzad s třemi a půl obraty a dopadem na slepo může Whiteovi zajistit zlato, ale zároveň půjde o velký risk. Před rokem si při tomto skoku naštípl kotník. Ovšem před měsícem při závodech v Utahu skok úspěšně dokončil.
13:25
Všichni ruští sportovci ve Vancouveru údajně podstoupili dopingové testy. Uvedla to Ruská antidopingová agentura RUSADA v reakci na podezření, že se země snažila zakrývat užívání nedovolených látek svých sportovců.
12:58
Tři desítky medailí očekává Rusko od své olympijské výpravy. Oficiálně sice žádný "medailový plán" jako za sovětských dob vytyčen nebyl, ale o to intenzivněji se v médiích propírají předpoklady na zisk sedmi až jedenácti nejcennějších kovů. Spekulace vycházejí hlavně ze součtu očekávání jednotlivých sportovních svazů.
12:10
Krasobruslařský mistr světa Evan Lysacek zřejmě nebude moci na hrách předvést čtverný skok. Obává se totiž, aby si neobnovil únavovou zlomeninu pravé nohy. Během prvního tréninku ve Vancouveru skočil pouze jeden trojitý a jeden dvojitý skok. Absence čtverného skoku však Lysacka rovnou nevyřazuje z boje o zlatou medaili. Na loňském světovém šampionátu dosáhl na nejcennější kov i bez skoku se čtyřmi otočkami.
11:17
Zajímavé
Nejstarším účastníkem her bude mexický sjezdař Hubertus von Hohenlohe, který letos 2. února oslavil 51. narozeniny. Obchodník, příležitostný zpěvák a fotograf založil v roce 1981 mexickou lyžařskou federaci a poprvé startoval již na olympiádě v Sarajevu 1984. Nejmladším účastníkům na olympiádě je přitom teprve 15 let.
10:35
Zajímavé

Několik favoritů na medaili z olympijských her se rozhodlo v rámci snížení tlaku na svou osobu nekomunikovat s médii. Jsou mezi nimi například norský běžkař Petter Northug či ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko.

  • Jevgenij Pljuščenko při tréninku na olympijském ledu.

    Jevgenij Pljuščenko při tréninku na olympijském ledu. / Autor: ČTK