Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Olympijská výzdoba je ve Vancouveru všudypřítomná

  • Olympijská výzdoba je ve Vancouveru všudypřítomná

    Olympijská výzdoba je ve Vancouveru všudypřítomná / Autor: Reuters

11:41
Akrobatická lyžařka Nikola Sudová má za sebou první zkušební trénink v dějišti olympijských her ve Vancouveru. Devátá žena průběžného pořadí Světového poháru, která v Kanadě startuje s poškozenými vazy v levém kolenu, však díky menším problémům s ortézou absolvovala jen tři z původně plánovaných čtyř jízd. "První jízda byla dobrá, ale ve druhé ji začala ortéza sjíždět, takže jsme museli trénink zastavit a upravit ji," řekl trenér Radek Herot.
10:52
Češi na OH
První trénink na olympijských tratích biatlonistu Michala Šlesingra potěšil. I když se trápil se střelbou, tak si seznámení s tratěmi ve Whistleru užíval. Svítilo totiž sluníčko a sníh na trati byl tvrdý, jak to má rád. "Trénink se mi líbil a kdyby by to takhle vydrželo, tak bych si užíval i závodění," uvedl Šlesingr zabořený v křesle na pokoji.
10:50
Někteří američtí olympionici se kromě tréninku musejí soustředit i na podnikání, které je živí. Shodují se ale na tom, že před vrcholem letošní sezony své podniky museli ošidit a zaměřili se hlavně na to, aby jej udrželi v chodu. Jde například o soupeřku české akrobatické lyžařky Nikoly Sudové v jízdě na boulích Shannon Bahrkeovou. Americká sportovkyně začala podnikat během sezony 2007/08, kdy nezávodila kvůli zranění kolene a otevřela si v Salt Lake City pražírnu kávy. Mezi podnikáním a sportem nesnadně balancuje i její týmová kolegyně Michelle Roarková, jejíž firma Phi-nomenal vyrábí a prodává parfémy.
09:47
Jaromír Jágr dorazil do Prahy. Před olympiádou si chce odpočinout.
16:22
Zajímavé
Po hladké jedenáctihodinové cestě přistála výprava českých olympioniků ve Vancouveru. V Kanadě je přivítalo téměř jarní počasí. Speciál boeing měl na palubě dohromady 48 sportovců. "Ve Vancouveru bylo dvanáct stupňů," napsal po příletu Alexandr Kliment, tiskový mluvčí Českého olympijského výboru.
11:34
Premiér Jan Fischer s manželkou se zúčastní slavnostního zahájení olympijských her. Cestu na severoamerický kontinent spojí s dvoudenní návštěvou státu Kalifornie v USA. 16. února navštíví Silicon Valley, poobědvá také s bývalou ministryní zahraničí USA Condoleezzou Riceovou.
10:33
V Kanadě sílí napětí mezi prodejci olympijského zboží. Na trhu je smí nabízet jen oficiální sponzoři her. Řada firem se ale snaží balancovat na hraně zákona a prodává zboží, které se tomu s olympijskou tematikou podobá. Ve hře přitom nejsou malé peníze. Podle odhadů se totiž jen oficiálního zboží prodá za půl miliardy kanadských dolarů (téměř devět miliard korun). Organizační výbor pro pořádání olympiády udělil licenci téměř 50 firmám, v naprosté většině kanadských. Zájem jich přitom měly stovky.
09:58
Evropská část hokejové reprezentace odletí na olympijské hry ve Vancouveru ve čtvrtek 11. února vládním speciálem společně s premiérem Janem Fischerem. Původně mělo sedm hráčů v čele s Jaromírem Jágrem letět speciálem Českého olympijského výboru.
16:50
Plyšová zvířátka a hračky pro štěstí byly v taškách českých olympioniků, kteří zamířili do Vancouveru. Většina sportovců má s sebou také notebook s filmy, ale do Kanady letí třeba i kámen z Himalájí uložený v botách.
Netradiční talismany pro štěstí měl v tašce zabalené i biatlonista Roman Dostál. "Od dětí nemám nic, ale od sousedů jsem dostal dva kameny," překvapil bývalý mistr světa.
Mezi olympioniky převládají různí plyšáci. Jediná matka Kamila Rajdlová dostala od přítelkyně sovičku z Indie. Kolegyně z běžeckého týmu Iva Janečková dostala malého plyšového slona. Čerstvá mistryně Evropy ve víceboji na krátké dráze Kateřina Novotná měla na batohu pověšené hned tři postavičky. "Vezu si i plyšovou želvičku, kterou jsem si kupovala ve Vancouveru a nosí mi štěstí, a pak jsem pár maskotů dostala pro štěstí," řekla.
Nikola Sudová normálně věci pro štěstí nevozí, ale do Vancouveru dostala od táty plyšovou sněžnou kočku. A na rozptýlení má počítač plný filmů, ale žádný vyloženě oblíbený.
Plyšové zvířátko nechybělo ani v tašce sdruženáře Pavla Churavého. "Na talismany moc nejsem, ale dostal jsem ho od ženy a mám na něm fotku svého syna," řekl šestý muž hodnocení Světového poháru.
Bobisté tradičně vyzdobili svá těla tetováním a jinak do tašky přibalili tatranky na doplnění jídelníčku. Nejlepší český skokan v hodnocení Světového poháru Antonín Hájek dostal od přítelkyně podkovičku a čtyřlístek. Sjezdař Ondřej Bank má pro štěstí staré natrhlé manšestráky. "A v batohu ještě trpaslíka," podotkl Bank a rychle dodal, že jde o televizní seriál Červený trpaslík.
Slalomář Filip Trejbal patřil k menšině, která si talismany nevozí. "Nikdy jsem nevozil a ani vozit nebudu," řekl Trejbal. Přesným opakem je jeho kolega Kryštof Krýzl. "Má toho dvě tašky," popíchl syna Aleš Krýzl.
16:47

Hlavní část české olympijské výpravy odletěla do Vancouveru. Na palubě speciálu boeing bylo 48 sportovců a celkem 106 osob. Do Kanady tak zamířila více než polovina českých aktivních účastníků her, protože v nominaci je dohromady 93 jmen.
Prvním speciálem za Atlantik odcestovali biatlonisté, sjezdaři, sdruženáři, skokani na lyžích v čele s nejlepším Čechem ve Světovém poháru Antonínem Hájkem, bobisté, sáňkaři, běžkyně na lyžích, krasobruslař Tomáš Březina nebo rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná. Olympionici měli do Vancouveru původně cestovat s mezipřistáním, nakonec však měli před sebou přímý let. Cesta by měla trvat asi jedenáct hodin.Sportovce, kteří budou bydlet ve Whistleru, potom čeká ještě dvouhodinová cesta autobusem. Druhý speciál s českými olympioniky odletí z Prahy do Vancouveru ve čtvrtek 11. února.

  • Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se chystala 4. února na pražském ruzyňském letišti na odlet do dějiště olympijských her ve Vancouveru

    Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se chystala 4. února na pražském ruzyňském letišti na odlet do dějiště olympijských her ve Vancouveru / Autor: ČTK

16:00
Čeští olympionici odletěli do Vancouveru
15:21

Akrobatka Sudová nakonec na olympiádu do Vancouveru pojede. Přestože si před necelým měsícem přetrhla křížový vaz v levém koleni, pojede nakonec akrobatická lyžařka Nikola Sudová (27) na olympijské hry do Vancouveru.

  • Česká lyžařka Nikola Sudová (vpravo) se prosadila v kanadském Mont Gabrielu.

    Česká lyžařka Nikola Sudová (vpravo) se prosadila v kanadském Mont Gabrielu. / Autor: ČTK

14:15
Češi na OH
Čechům chybí ve Whistleru tři postele.