Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympijská sobota: Vondroušová hraje v Tokiu o zlato, basketbalisté bojují s USA

Česká hráčka Markéta Vondroušová na tenisovém turnaji na olympiádě v Tokiu. foto: Reuters

Markéta Vondroušová bojuje ve finále olympijského turnaje s Belindou Bencicovou ze Švýcarska. Ve finálovém utkání ztratila první set v poměru 7:5. Čeští basketbalisté v utkání s hvězdami nabitými Spojenými státy poměrně dlouho vedli, i po poločase se však drží na dostřel. Stav utkání byl 47:43.
  7:19aktualizováno  14:58

Neuvěřitelné české tenistky. O zlato si v Tokiu zahraje kromě Krejčíkové se Siniakovou také Vondroušová

Basketbalisté čelí v klíčovém utkání Američanům, největším favoritům turnaje. Úspěšnější celek se posune do play off a poražený musí spoléhat na to, že nebude mít nejhorší skóre ze všech tří týmů umístěných v tabulkách na třetích příčkách. Souboj je na programu od 14 hodin. Češi nezačali vůbec špatně a nad USA ještě ve druhé čtvrtině vedli. Pak ale přišla americká smršť, Češi se přesto drží na dostřel. Po poločase prohrávají 47:43.

Bronzoví medailisté z mistrovství světa Francouzi, kteří na úvod porazili USA (83:76) a poté o 20 bodů i český výběr Ronena Ginzburga (97:77), nepolevili ani v závěru svého působení ve skupině. Přestože více prostoru dostali tentokrát i hráči z lavičky, vedli favorité už v poločase o 19 bodů. Asijský celek se sice v úvodu poslední části ještě dotáhl na třináctibodový rozdíl, ale výběr „Les Bleus“ žádné komplikace nepřipustil.

Po Íránu, který vypadl ze hry o play off už po dvou zápasech a po prohrách s Českem a USA, skončil turnaj i ve skupině B pro Nigérii, jež podlehla Itálii 71:80. Vedla sice po třech čtvrtinách 63:56, ale poslední prohrála 8:24 a skončila bez výhry.

Italové doplnili ve čtvrtfinále již dříve jisté postupující Francii, svého soka ze skupiny Austrálii a Slovinsko se Španělskem.

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem prohráli na OH s Rusy Stojanovským a Krasilnikovem 1:2 a v Tokiu vypadli ve skupině.

Třetí kolo golfového turnaje čeká Ondřeje Liesera, jenž zatím startovní pole uzavírá. Střelkyně Nikola Šarounová nadějně rozjetou soutěž v třípolohové střelbě z malorážky k postupu do osmičlenného finále na OH nedotáhlaa  obsadila 24. místo. V jezdecké všestrannosti se představí Miloslav Příhoda i Miroslav Trunda.

Světový rekord v bazénu

Americký plavec Caeleb Dressel vyhrál motýlkářskou stovku na olympijských hrách ve světovém rekordu 49,45 sekundy a získal v Tokiu třetí zlatou medaili. O pět setin sekundy překonal vlastní dosavadní maximum z 26. července 2019 z korejského Kwangdžu.

Čtyřiadvacetiletý Američan ve finále zvítězil před Maďarem Kristófem Milákem a Švýcarem Noem Pontim. Milák vytvořil nový evropský rekord časem 49,68 a po triumfu na motýlkářské dvoustovce získal druhou medaili pod pěti kruhy. Ponti už s více než sekundovou ztrátou vybojoval první cenný kov na velké akci v kariéře.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...