Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympijský maraton se přesune z Tokia do Sappora, pořadatelé her chtějí zabránit kolapsům běžců

Eliud Kipchoge slaví zaběhnutí maratonu pod dvě hodiny. foto: ČTK/AP

Sapporo - Maraton a závod chůze dva roky před začátkem olympiády mění své dějiště. Z původního plánu uskutečnit tyto disciplíny v Tokiu sešlo, nově byly přesunuty do Sappora. Jde o preventivní opatření, aby se zabránilo nedávné zkušenosti z MS v Dauhá, kde sportovci v horkém vzduchu s vysokou hladinou vlhkosti trpěli.
  7:07

Od Sappora, které je téměř 500 kilometrů severně od hlavního města Japonska, se očekává, že zde budou panovat výrazně nižší teploty. Podle původních předpokladů Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zde má být chladněji o šest stupňů Celsia

Pořadatelé her zavedli řadu opatření vůči ochraně sportovců před vysokými teplotami, včetně naplánování delších běžeckých vzdáleností na večerní hodiny. Ragbisté naopak budou hrát své zápasy tak, aby skončili před polednem.

Na nedávném mistrovství světa totiž maratonci bojovali s teplotou okolo 32 stupňů a vlhkostí vzduchu nad 70% a i přes přesunutí disciplín do nočních hodin docházela ke zdravotním újmám sportovců.

Turecká běžkyně Fadime Çelik zkolabovala během maratonu na MS v Dauhá.

V ženském maratonu nedokončilo závod 28 běžkyň z 68, vítězná Keňanka Ruth Chepngetichová dosáhla časem 2:32:43 nejpomalejšího času v historii maratonu na světovém šampionátu o více než dvě minuty.

Pořadatelé her zavedli řadu opatření na ochranu sportovců před žárem, včetně naplánování večerních traťových událostí na dlouhé vzdálenosti a zajištění toho, aby všechny ragbyové hry skončily před 12:00. místního času a zpoždění zahájení akce na horských kolech do 15:00.

Na nedávných mistrovstvích světa bojovali maratonci o 32 stupňů tepla a vlhkosti nad 70 procent, a to i poté, co se počáteční časy posunuly na půlnoci.

Minulý víkend byl pro muže i ženy maratonským mezníkem.

Keňan Eliud Kipchoge.

Keňan Eliud Kipchoge dokázal jako první vytrvalec v historii uběhnout maraton pod dvě hodiny. Ve Vídni dosáhl čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz času 1:59:40, jeho výkon však nebude oficiálním světovým rekordem. Nebyl totiž dosažen v závodě, ale při speciálním pokusu, při němž mu s tempem pomáhalo 41 vodičů.

To keňská vytrvalkyně Brigid Kosgeiová zaběhla v Chicagu oficiální světový rekord, když překonala šestnáct let starý výkon Britky Pauly Radcliffeové časem 2:14:04 o minutu a 21 sekund.

Pomůžou příznivější podmínky v překonání dalších běžeckých milníků?

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...