Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zákaz bot, ve kterých Kipchoge zaběhl maratonský rekord? Podrážka má dávat závodníkům výhodu

Eliud Kipchoge slaví zaběhnutí maratonu pod dvě hodiny. foto: ČTK/AP

Londýn - Běh je považován za jeden z nejčistších sportů, v poslední době ale vyvolávají problémy podrážky elitních běžců. Mezinárodní atletická federace World Athletics (WA) se chystá zakázat model bot, ve kterých zaběhl Keňan Eliud Kipchoge maraton pod dvě hodiny a jeho krajanka Brigid Kosgeiová v nich na této distanci překonala světový rekord. Běžecké boty Nike Vaporfly podle kritiků dávají běžcům nefér výhodu.
  11:32aktualizováno  11:58

Problémem kontroverzních bot je jejich podrážka, v níž je vedle pěny uhlíková část, jež při každém kroku pomáhá běžcům k lepšímu odrazu. Podle deníku The Sun chystá WA úpravu pravidel týkající se šířky podrážky, jež by měla vést k zákazu modelu Vaporfly. Dosavadní regule hovoří jen vágně o tom, že by boty neměly poskytovat nefér výhodu a měly by být v rozumné míře dostupné. Nike Vaporfly se dají aktuálně koupit za zhruba 7000 korun.

Kipchoge loni 12. října ve Vídni zaběhl jako první člověk v historii maraton pod dvě hodiny. Jeho výkon 1:59:40 nicméně nebyl uznán jako oficiální světový rekord, neboť byl dosažen ve specifických podmínkách mimo jiné za pomoci 41 vodičů. O den později vyhrála Kosgeiová maraton v Chicagu v čase 2:14:04, kterým o minutu a 21 sekund pokořila šestnáct let starý světový rekord Britky Pauly Radcliffeové.

„Je Kipchoge mimozemšťanem sportovního světa? Nebo je prostě jen velmi dobrý běžec, který těží z obrovských vylepšení, jež tyto boty nabízejí? Běh, zejména maraton, má být nejčistší věcí, kterou si lidé prošli. Je o nohou, plicích, srdci a mozku. To jsou věci, které mohou vyvolávat pochybnosti. Bohužel k nim teď asi přibudou i boty,“ tvrdí uznávaný britský vědec Ross Tucker.

Musíme jít s technologií

Keňský běžec svůj historický výkon pod dvě hodiny přirovnal k historickému přistání Niela Armstronga v roce 1969, v pokroku obuvi nevidí nic špatného.

„Boty jsou spravedlivé. Tvrdě jsem trénoval a navíc technologie se neustále vyvíjí. Nemůžeme jí popřít, musíme využívat nových trendů,“ myslí si Kipchoge.

Plavání je další sport, který využívá důsledkům technologických vylepšení. Na olympiádě v roce 2008 podle časopisu Time Magazine vyhráli 94% všech závodů sportovci s plavkami SpeedZ’s LZR Racer. Poté, co později v tomto roce padlo na ME v krátkém bazénu 17 světových rekordů, mezinárodní plavecké federace (FINA) upravila pravidla týkající se materiálu a délky plavek.

Mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu, 5. prosince 2019 v Glasgow. Česká plavkyně Barbora Seemanová.

Na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 podle časopisu Time Magazine vyhrálo 94% všech plaveckých závodů sportovci na sobě plavky SpeedZ’s LZR Racer.

Poté, co později v tomto roce padlo na mistrovství Evropy krátkých kurzů 17 světových rekordů, změnila Mezinárodní federace plavání (FINA) pravidla týkající se délky a materiálu plavek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!