Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Pardubice balancují na hraně

Sport

  9:05
PRAHA - Před rokem oslavovali Pardubičtí hokejisté po šestnácti letech vytoužený extraligový titul, tři kola před koncem letošního ročníku hájí osmou příčku, tedy poslední místo, které zaručuje postup do bojů o vítězný pohár.

David Hruška ze Slavie Praha v šanci před třineckým brankářem Martinem Vojtkem v utkání hokejové extraligy, které se hrálo 28. února v Praze. foto: Zbyněk StanislavČTK

 Před rokem oslavovali Pardubičtí hokejisté po šestnácti letech vytoužený extraligový titul, tři kola před koncem letošního ročníku hájí osmou příčku, tedy poslední místo, které zaručuje postup do bojů o vítězný pohár.

Jenže pohled na tabulku klame. Pardubice jsou sice osmé, ale jen o skóre před před Třincem, se kterým mají horší vzájemnou bilanci. Kdyby tedy skončila základní část dnes, Pardubičtí by mohli vyrazit na žlučovitou dovolenou a sezona 2005-06 by nesla přídech zpackaného ročníku.

„Musíme vyhrát každý zápas,“ burcuje proto kanonýr Jan Čaloun. V úterý stál na plzeňském ledě ovšem jiný Čaloun. Dal dvě branky a hlavně díky němu si nakonec úřadující šampioni vezli důležité tři body.

„Konec sezony si nedokážu představit,“ přidává se bojovně gólman Ján Lašák. Jenže proti Pardubicím mluví těžký los. V sobotu přivítají na domácím ledě páté Znojmo, v jehož dresu v úterý zazářil veterán Jiří Dopita. Tedy muž, který loni dovedl Pardubice k titulu.

V neděli pak zamíří na led vedoucí Slavie a v posledním kole budou hostit nepříjemný Zlín. „Všichni víme, o co jde,“ říká kouč Vladimír Bezdíček.

České Budějovice si cestu za postupem zkomplikovaly
Pardubické naděje na obhajobu zlatých medailí drží nad vodou paradoxně jejich rivalové. Třinec totiž nestačil na Slavii a navíc ani téměř měsíční olympijská pauza nestačila k tomu, aby se vyléčili třinečtí marodi v čele s bekem Radimem Tesaříkem.

„Rozhodne se mezi námi a Pardubicemi,“ tuší třinecký kouč Jiří Juřík. Ani jeho mužstvo nemá nejlehčí los. „Musíme vyhrát oba domácí zápasy,“ vyhlašuje Juřík.

Dusná atmosféra se rozlila i v kabině Českých Budějovic, které mají na sedmém místě náskok dvou bodů. Místo povinného vítězství totiž Jihočeši nestačili na odepsaný Litvínov. „Hráči předvedli špatný přístup k zápasu. Pokuty ale dávat nebudeme,“ řekl serveru hokej. cz manažer Jaromír Látal. „Olympiáda nám uškodila. Vypadli jsme z rytmu.“

Naopak čtyři body náskoku na Pardubice má rozjetá Sparta, která tak svůj osud třímá pevně ve svých rukou.

Rozlosování týmů, které bojují o play off
PÁTEK 3. 3. (50. kolo)
Sparta - Plzeň
Třinec - Zlín
Liberec - Č. Budějovice
Pardubice - Znojmo (sobota)

NEDĚLE 5. 3. (51. kolo)
Č. Budějovice - Vsetín
K. Vary - Třinec
Vítkovice - Sparta
Slavia - Pardubice

ÚTERÝ 7. 3. (52. kolo)
Pardubice - Zlín
Třinec - Vítkovice
Sparta - Slavia
Znojmo - Č. Budějovice
Autoři: