Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Hraj agresivně Petro, radí legendární Navrátilová. Kvitovou ve finále favorizuje

Sport

  16:19
Melbourne / Praha - Tenistka Petra Kvitová je podle legendární Martiny Navrátilové vzhledem k dojemnému a úspěšnému návratu po zranění „sentimentální“ favoritkou finále Australian Open. Proti Japonce Naomi Ósakaové musí Kvitová dobře podávat, první zaútočit a údery ve výměnách hrát i variabilně.

Bude se Petra Kvitová radovat i ve finále Australian Open? foto: Reuters

Petřiny oběti. Tenistky se mezi sebou utěšují po prohrách s Kvitovou

Trojnásobná vítězka Australian Open Navrátilová ve svém sloupku pro internetovou stránku WTA uvedla, že je neskutečné, jak dobře Kvitová zase hraje po vážném zranění ruky z přepadení v roce 2016. „V sobotním finále bude dojemnou favoritkou, ale proti Ósakaové hrající v životní formě to bude těžké,“ uvedla Navrátilová.

Bývalá světová jednička dvouhry i čtyřhry a vítězka rekordních 167 turnajů ve dvouhře před prvním vzájemným duelem Kvitové s Ósakaovou rozebírala, co která z hráček musí zahrát, aby uspěla. „Kvitová potřebuje variovat servis a podávat dobře, protože Ósakaová je výborná na returnu. Kvitová musí jako první zahrát agresivní úder, aby dostala soupeřku do defenzivy. A poradila bych jí občas zahrát čop.“

Tenisová legenda Martina Navrátilová.

Japonka se podle Navrátilové pohybuje lépe než Kvitová, což může být její výhoda. „Její palebná síla je velká a může diktovat tempo finále. Obě rády řídí vývoj utkání, takže to bude hodně zajímavé, která z nich uspěje,“ těší se Navrátilová.

Suverénní Kvitová je ve finále Australian Open, soupeřce nadělila kanára. Plíšková podlehla Ósakaové

Pro osmnáctinásobnou grandslamovou šampionku ve dvouhře je překvapením, že je Kvitová od triumfu ve Wimbledonu v roce 2014 ve finále až nyní. „Na menších turnajích bývá vynikající, ale grandslamy k ní nebyly přívětivé. Nyní však hraje vyrovnaně a neztratila set,“ ocenila Navrátilová.

Ósakaová na kurtu nešetřila úsměvy a šťastnými gesty.
Takhle slavila Kvitová zisk prvního setu.

Jednadvacetiletá Ósakaová vyhrála loni US Open a nyní má na dosah druhý grandslamový titul za sebou. Podle Navrátilové hraje ještě lépe než v New Yorku, kde ve finále porazila Serenu Williamsovou. „Udržela soustředěnost a pokračuje ve zlepšování hry i psychiky a všechny tím udivuje,“ řekla Navrátilová.

„Ať to v Areně Roda Lavera dopadne jakkoli, z finále vzejde oblíbená vítězka. Příběh hráček na obou stranách sítě je neuvěřitelný,“ uvedla Navrátilová. „První major sezony slibuje skvělý tenis, který oslaví novou jedničku planety.“

Autor: