Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Philadelphia je ve druhém kole play off, ukončila kariéru legendě?

Sport

  8:13
New York - Po šesti letech si Philadelphia zahraje ve druhém kole play off NBA. Ještě větší nadšení pro basketbal do někdejšího hlavního města Spojených států vneslo domácí vítězství 104:91 v pátém utkání s Miami. Sixers vyzvou lepšího z dua Boston - Milwaukee a zatím to vypadá na klasický souboj. Celtics doma v pátém utkání zvítězili 92:87. Postup slaví i hráči Golden State.

Joel Embiid z Philadelphie (v bílém) proniká do koše kolem Dwyanea Wadea (vpravo) a Gorana Dargiče (vlevo) z Miami. foto: ČTK

Philadelphia se k postupu přiblížila dvěma úspěchy v Miamia doma si situaci nehodlala komplikovat. Celek kolem mladíků Joela Embiida a Bena Simmonse měl situaci pod kontrolou. Ještě před dvěma lety přitom Sixers prohráli 72 z 82 utkání a v NBA byli jasně nejhorší.

V pátém duelu prvního kola se rozhodlo po návratu z přestávky. Ve třetí čtvrtině domácí panovali 34:20. Možná klíčovým momentem utkání byl úder hostujícího Gorana Dragiče na hlavu Bena Simmonse: domácí potrestali technickou a pak trefili trojku na 54:48. A nastartovali tím svůj nápor.

V závěru se Miami dvakrát dostalo na osm bodů rozdílu, ale domácí celek tlaku nepodlehl a dokráčel si pro postup.

J. J. Redick, jehož zkušenost je jedním z klíčových faktorů úspěchu, vedl vítěze 27 body. Joel Embiid pomohl 19 body a 12 doskoky, Ben Simmons zvládl nastřádat 14 bodů, 10 doskoků a šest asistencí.

Kanadský náhradník Kelly Olynyk byl nejlepším hráčem Heat s 18 body, Tyler Johnson dodal 16 bodů a Goran Dragič 15 bodů. Justise Winslow se postaral o 12 bodů.

Pro Heat končí sezona - a pro šestatřicetiletého Dwyana Wadea možná i celá kariéra. Trojnásobný šampion NBA, o jehož místě v Síni slávy není pochyb, ve druhé polovině sezony veřejně rozvažoval o svém odchodu do sportovního důchodu. Rozloučil by se 11 body.

Boston drží výhodu domácí palubovky. Překonal Milwaukee i ve třetím zápase v TD Garden, tentokrát 92.87.

Výrazně tomu napomohl podkošový veterán Al Horford coby autor 22 bodů a 14 doskoků. Marcus Smart se vrátil do sestavy Celtics po více než měsíci, i přes limity způsobené zraněním palce zvládl devět bodů, pět doskoků a čtyři asistence, v obraně byl znát nejen díky svým třem blokům.

Domácí měli v posledních minutách mírně navrch, dovolili Bucks nanejvýš tříbodový rozdíl (84:87 po donášce Erica Bledsoea) a skóre pojistili trestnými hody.

TýmGolden State je už také ve druhém kole. V pátém duelu přehrál San Antonio 99:91 a sérii ovládl v poměru 4:1.

Autor: