130 let

Olympijský vítěz v plavání Klete Keller. | foto: Twitter.com/ Deborah Roberts

Olympijského vítěze viděli v davu, který zaútočil na washingtonský Kapitol. Měl na sobě bundu národního týmu

Sport
  •   10:08
Washington - Mezi účastníky násilného protestu ve washingtonském Kapitolu, kde 6. ledna potvrzoval Kongres vítězství Joea Bidena v podzimních prezidentských volbách, byl i olympijský vítěz v plavání Klete Keller. Na fotografií pořízených při výtržnostech ho identifikovalo nejméně dvanáct lidí.

Příznivci současného prezidenta Donalda Trumpa před týdnem vtrhli do Kapitolu. Dav několika stovek lidí se dostal přes bezpečnostní zábrany a po potyčkách s ochrankou a policií někteří pronikli až do zasedacích sálů. 

Kongresmani se museli evakuovat a k jednání se mohli vrátit až po několika hodinách, když se pořádkovým silám za pomoci slzného plynu i střelných zbraní podařilo sídlo zákonodárného sboru vyklidit. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých.

Olympijský vítěz v plavání Klete Keller.
Michael Phelps vs žralok.

Jedním z protestujících byl podle všeho i člen zlatých amerických štafet na 4x200 metrů volný způsob z Atén 2004 a Pekingu 2008 Keller. Osmatřicetiletého bývalého plavce poznali, když se objevily fotografie vysokého muže v bundě amerického olympijského týmu.

Keller své účty na sociálních sítích smazal, ale dříve hlasitě podporoval prezidenta Trumpa. Ten je obviňován z podněcování násilí v Kapitolu, protože dlouho odmítal uznat volební porážku.

Autor: ČTK