Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Podkovář královny Orphee: Ona by Velkou vyhrála i bosá

Sport

  14:27
Pochází ze slovenských Kysuc, řemeslu se učí v Anglii, snad největší úspěch své dosavadní, čtrnáctileté podkovářské kariéry prožil v neděli v Česku. Sám na místě nebyl, na Velkou pardubickou koukal Laco Kubišta doma v televizi ("Nosím totiž smůlu"), klisna Orphee des Blins, kterou pro 123. ročník slavného dostihu "obouval", však s velkým přehledem doběhla pro triumf.

„Orphee je nadzvukový kůň,“ říká o ní Čestmír Olehla, dostihový trenér. „Je velká a tak trochu hormonálně posunutá, nemůže mít hříbata. Je jako hřebec, ale nosí coby klisna o dvě kila nižší váhu. Tím ale nechci nikterak snižovat její výkon. Byl úžasný.“ foto: ČTK

"Ale hlavně nepište, že jsem odborník, nebo expert a že je to vítězství moje práce!" naléhal. "Vždyť já se pořád teprve učím."

Coby podkovář se Kubišta stará o slušný peloton, na starosti má zhruba 130 koní. A kdyby někdo naladěn čerstvým úspěchem z Pardubic dorazil s nabídkou spolupráce, uslyší jen: Nezlobte se, ale ne. "Mám stálou klientelu a další už nechci," říkal 44letý podkovář. "Nestíhám."

Sám kdysi koně pro dostihy trénoval a slavil i úspěchy. Kromě Derby, kde skončil druhý, všechny ostatní velké závody na Slovensku vyhrál. "A dvakrát jsem vyhrál i šampionát," vzpomínal. Jenže peněz ubývalo a Kubišta našel nové uplatnění.

Deset let koval ve své rodné zemi, pak si našel v Plzni manželku, přestěhoval se do domečku na Moravě a čtvrtý rok obouvá dostihové koně tady. A patří tu mezi hrstku lidí, kteří mají podkovářské know-how.

"Žil jsem jedenáct let v Anglii, mám tam docela dobré známé a jezdím tam teď za vyhlášenými podkováři. Chci se od nich něco naučit," vyprávěl slovenský rodák. "V Čechách je ale x větších odborníků, já teprve začínám. Jen si dávám pozor, abych někde nezpůsobil nějaký průšvih."

Před Velkou měl na starost Tresora a Klause, o kopyta už dvojnásobné šampionky Velké se letos staral poprvé. "Je to úžasný kůň," chválil Kubišta. "Ale ona by vyhrála i bosá. Ta kobyla je tak dobrá, že kdyby jí tam přibil kdokoliv cokoliv, ona by stejně byla první."

Velká pardubická neklade na podkovy žádné speciální nároky, aplikují se standardní modely z tvrzeného hliníku, kus za 120 korun.

"Taková podkova je lehounká a vydrží jeden závod," popisoval podkovář vítězky. "Normálně je dostihová podkova rovná jako pantofel, ale do překážkového dostihu může mít výčnělky do výšky jednoho centimetru, které se do podkovy nýtují."

Orphee des Blins se před Velkou kovala nadvakrát. "To byl průšvih," říkal Kubišta. Jedenáctiletá klisna je sama o sobě obr a má tak velká i kopyta. "A já jsem byl přesvědčený, že má vzadu velikost sedm, jenže ve skutečnosti má o číslo větší," líčil podkovář z Kysuc. "A ty jsem zrovna neměl. Předek jsem jí okoval dvanáct dní před dostihem a zadek jsem jsme dělali až ve středu minulý týden."

Autor: