Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Populární basketbalový kouč má roztroušenou sklerózu. I přesto bude v 60 letech dál trénovat

Sport

  17:20
Atény - Bývalý trenér ruské basketbalové reprezentace či Clevelandu Cavaliers David Blatt má roztroušenou sklerózu. Navzdory diagnóze hodlá šedesátiletý Američan pokračovat v roli kouče Olympiakosu Pireus.

David Blatt (vlevo) jako někdejší trenér LeBrona Jamese v Clevelandu. foto: ČTK/AP

Legendární Jordan chce prorazit i mimo basketbal, jeho kopačky plánují dobýt světový fotbal

Blatt o svém onemocnění chorobou, jež napadá centrální nervovou soustavu, informoval na webu Olympiakosu. 

Lékaři mu nemoc diagnostikovali před několika měsíci, poté co si stěžoval na únavu, slabost v nohách a problémy s rovnováhou.

„Jsem trenér a mým úkolem je vést a učit a inspirovat spoustu lidí. Fakt, že nebudu tak čilý nebo aktivní, neovlivní mou schopnost tohle dělat,“ uvedl Blatt. 

„Když žádám po svých hráčích a realizačním týmu, aby byli co nejlepší, musím žádat a dokonce vyžadovat totéž i po sobě,“ dodal.

Bostonský rodák Blatt trénoval ruskou mužskou reprezentaci v letech 2016-2012. 

Dovedl ji ke zlatu a bronzu na mistrovství Evropy a bronzu na olympijských hrách v Londýně. V roce 2014 vyhrál s Maccabi Tel Aviv Evropskou ligu a zamířil do NBA.

Ve své první sezoně dovedl Cavaliers s navrátilcem LeBronen Jamesem do finále, v němž nestačili na Golden State. 

V následujícím ročníku byl v lednu 2016 Blatt propuštěn navzdory tomu, že jeho svěřenci jasně vedli tabulku Východní konference. 

V roli hlavního trenéra ho nahradil jeho asistent Tyronn Lue, pod jehož vedením Cleveland o několik měsíců později poprvé v historii získal titul.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...