Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pořadatelé zápasí s počasím

Sport

  10:16
PEKING/PRAHA - Podle pořadatelů olympijských her v Pekingu je smogový problém už prakticky vyřešen. A pokud se přece jen nějaký nažloutlý opar nad sportovišti objeví, jsou čínští pořadatelé připraveni ve jménu olympiády zakázat vjezd do města dalším automobilům. „Sportovcům ani návštěvníkům nic nehrozí,“ prohlásil i šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge.

Smog v Pekingu foto: MICHAEL KAPPELERAFP

Jenže česká výprava, která dlí v olympijské vesnici, má trochu jiné zkušenosti „Na začátku týdne byla situace špatná. Naměřili jsme hodnoty, podle kterých by se ze zdravotnického hlediska měl nosit respirátor,“ řekl ČTK hlavní lékař české výpravy Jaroslav Větvička.

Sportovci se v Pekingu potýkají také s velkým vedrem a vysokou vlhkostí. „Když vyjdu ven, je to, jako kdybych dostal mokrým hadrem přes ústa,“ smál se nejlepší český zápasník Marek Švec.

Číňané chtějí „krmit“ mraky Organizátory her v Pekingu ale více trápí předpověď počasí na pátek, kdy má během slavnostního zahájení pršet. Proto se Číňané inspirují vědci z bývalého Sovětského svazu, kteří údajně ovlivňovali počasí během olympiády v Moskvě v roce 1980.

„Když bude potřeba, využijeme určité techniky,“ prohlásil mlhavě Čang Čchiang z Pekingského odboru pro úpravu počasí. Číňané by buď mohli blížící se mraky chemicky „nakrmit“, aby se vyždímaly už před Pekingem, nebo naopak zchladit, aby město přeletěly.

„Je jen velmi malá možnost, že by se takhle dalo ovlivnit počasí,“ řekl ale agentuře Reuters Leonard Barrie ze Světové meteorologické organizace. V Pekingu vzbudil nevoli přílet amerických cyklistů, kteří si ihned na letišti nasadili roušky. „Bylo to jejich rozhodnutí. Myslím, že to nebylo nutné,“ řekla Darryl Seibelová, mluvčí americké výpravy.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...