Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Potvrdí Ledecká výkony na snowboardu? Útočí na svůj čtvrtý Světový pohár

Sport

  12:29
PRAHA - Zatímco na lyžích patří Ester Ledecká přes olympijský triumf v superobřím slalomu stále spíš k možné nastupující generaci, na snowboardu je největší hvězdou. Na prkně vstoupí do sedmé sezony paralelních disciplín, v kterých bude útočit na čtvrtý celkový triumf ve Světovém poháru v řadě.

Radost Ester Ledecké foto:  Michal Růžička, MAFRA

Stejně jako v minulých letech se třiadvacetiletá Ledecká snažila rychle přeorientovat na snowboard po sjezdařském začátku zimy. „Snad to půjde jako vždycky a zvládnu to. Otestujeme prkna, zjistíme, která vezmeme, a půjdeme na to,“ uvedla olympijská vítězka v paralelním obřím slalomu z Pchjongčchangu v sobotu ve Svatém Mořici.

„Musím si dát nějaké volné jízdy, dostat se do toho snowboardového rytmu. Začít zase trochu přemýšlet jako snowboarďačka,“ řekla Ledecká.

Ze Švýcarska se proto rychle přesunula do italské Carezzy, kde ve čtvrtek vstoupí ve své parádní disciplíně do seriálu SP. Možnou obhajobu velkého křišťálového globu považuje za náročnější než ovládnout závod pod pěti kruhy. „Je těžší dlouhodobě podávat stabilní výkony a držet si formu celou sezonu,“ podotkla.

Ester Ledecká na tiskové konferenci.
Ester Ledecká Dvojnásobná olympijská vítězka z letošních zimních her v...

Ve Světovém poháru na prkně stála dvaadvacetkrát na pódiu, z toho patnáctkrát na stupni nejvyšším. K tomu je dvojnásobnou mistryní světa.

I proto se soupeřky radují z každé výhry nad českou všestrannou zimní královnou. „Každá z nás má za cíl nahánět Ester,“ uvedla Němka Selina Jörgová, v minulé sezoně druhá žena celkového pořadí SP a stříbrná z olympijských her.

V úvodu sezony je nejistý start jiné Němky Ramony Hofmeisterové. Bronzovou medailistku z olympiády v Pchjongčchangu trápí vyhřeznutá ploténka, ale i ona uvažuje, jak porazit Ledeckou. „Jet na plný plyn bez zábran,“ řekla Hofmeisterová.

Výhodou Ledecké oproti specialistkám na snowboard je, že se po sjezdech na lyžích cítí na snowboardu jako ve zpomaleném filmu. Pro některé soupeřky je naopak například svah v Carreze hodně prudký a nedovolí prknu tolik jet.

Komplikací pro Ledeckou je kolize světových šampionátů ve snowboardingu a na lyžích. Nejraději by jela oba, ale každý je na jiném kontinentu - snowboardingový v americkém Park City a sjezdařský ve švédském Aare. „Budu se muset rozhodnout tak, nebo tak,“ uvedla.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!