Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pražský maraton se nepoběží ani na podzim. Organizátor závody v hlavním městě zrušil

Pražské závody RunCzech 2020 se letos neuskuteční foto: RunCzech

Praha - Praha bude letos bez tradičních běžeckých klání. Jeden z předních pořadatelů elitních vytrvaleckých závodů RunCzech oznámil, že byl nucen zrušit veškeré akce v hlavním městě. „Musím s těžkým srdcem oznámit, že z důvodu omezení jsme pro rok 2020 nuceni zrušit tři naše pražské závody: Volkswagen Maraton Praha, Sportisimo 1/2Maraton Praha a Birell Grand Prix Praha,“ napsal ve veřejném dopise předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.
  9:00

Pražský půlmaraton byl jednou z prvních akcí, které musely být kvůli koronavirové pandemii zrušeny. Původně se měl konat 28. března, tedy pouhé dva týdny po vyhlášení nouzového stavu. 

Závod přitahuje i recesisty.
Pražského maratonu se pravidelně účastní několik tisíc závodníků.

„Zpráva pár týdnů před startem, že nemůžeme uspořádat Sportisimo 1/2Maraton Praha, byla pro nás velkým šokem. Později jsme nemohli uvěřit, že se to dotkne i dalších jarních závodů. V tu chvíli byly přípravy téměř dokončené, objednávky na cestě nebo doručeny a většina rozpočtu vyčerpaná. Přesto jsme museli jarní termíny zrušit,“ začal v otevřeném dopise Capalbo vypisovat, jak moc se jich omezení dotkla.

RunCzech následně dlouho bojoval, aby nemusel pražské závody rušit úplně. Dokonce přišel i s náhradním podzimním termínem. Nyní však závodníkům přinesl smutnou zprávu. „Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy,“ vysvětlil důvody svého rozhodnutí. Letos se tak neuskuteční ani jeden ze tří plánovaných pražských závodů. 

Všichni běžci si budou moci své registrace přesunout do následujících dvou sezon. Zároveň mají letos možnost zúčastnit se běhů v jiných městech. „Nadále pracujeme na přípravách závodů Mattoni 1/2Maratonu v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci, Ústí nad Labem a Nature Run v Liberci v jejich podzimních termínech v souladu s platnými omezeními,“ přidal na závěr alespoň jednu pozitivní zprávu pro všechny milovníky podobných závodů.

 Vážení a milí sportovní přátelé, rok 2020 si budeme zajisté pamatovat všichni. A tento dopis je pro mě ten nejtěžší,...

Zveřejnil(a) RunCzech dne Pondělí 29. června 2020
Autor: