Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Přišel o rodiče, kariéru ale nevzdal. Veterán Galia trápí na házenkářském ME evropskou elitu

Sport

  7:00
Praha/Videň - Chtěl skončit už před házenkářským Eurem, rozhodnutí však přehodnotil. Díky bohu. Martin Galia stojí v českém brankovišti už na sedmém Euru a ve čtyřiceti letech trápí přední evropské hráče.

Martin Galia. foto: ČTK/AP

Patří mezi pamětníky posledního Eura v Rakousku (2010). V národním týmu dokonce nastupoval po boku současných trenérů či otce jednoho ze spoluhráčů (Bečvář). 

Některým z nich by mohl sám dělat tátu. Většina jeho vrstevníků už dala palubovkách sbohem, ale on stále trápí evropskou elitu.

Přitom nechybělo moc a karvinský odchovanec Martin Galia sledoval evropský šampionát z pohodlí domova. Po závěrečném duelu kvalifikace ale své rozhodnutí přehodnotil i díky výhře v anketě o českého házenkáře roku.

„Nevěděl to skoro nikdo, kromě rodiny. Minulý rok pro mě nebyl jednoduchý, umřel mi táta, pak jsme měli skvělé mistrovství Evropy v Chorvatsku. Ale přišlo zranění kolene a v mých letech není snadné se připravovat na reprezentační zápasy,“ citoval Galiu v červnu minulého roku web házenkářského svazu.

„V dubnu mi zase umřela mamka a já už chtěl s kariérou skončit, nejsem nejmladší. Ale chtěl bych ještě něco uhrát na Euru a končit budu pak. To ocenění házenkáře roku mě utvrdilo v tom, že to ještě má smysl, abych mladším něco předal,“ přidala ve stejném rozhovoru dlouholetá reprezentační stálice mezi tyčemi.

Jak zmínil, stal se Galia za rok 2018 podruhé v kariéře českým házenkářem roku (poprvé slavil před dvanácti lety).

A ocenění věnoval zesnulé matce. „Je to ocenění dlouhodobější práce, což pro rodiče vždy znamená hodně. Pamatuji si, že jsme se s mamkou bavili o tom, že by na tento zápas (poslední kvalifikační duel o Euro s Bosnou) přišla. Určitě by byla šťastná,“ uvedl se slzami v očích Galia.

Tehdy ještě netušil, že bude opět stěžejním článkem české sestavy.

Jak přibrzdil Lazarova, zničil Ukrajince a slavil postup

Do turnaje vstupoval v roli jedničky o deset let mladší Tomáš Mrkva. Nepovedený vstup do turnaje, v němž Češi podlehli Rakousku, však vše změnil. Od druhého duelu v brankovišti kraloval Galia, v duelu s Ukrajinci pustil Mrkvu na palubovku dokonce jen na jednu sedmičku.

Ve skupině pocítil Galiovu sílu i nejlepší střelec v historii házenkářské Ligy mistrů či mistrovství světa. Devětatřicetiletý Kiril Lazarov patří mezi neoblíbené soupeře národního týmu.

Martin Galia:

  • Datum narození: 12. dubna 1979 (40 let)
  • Místo narození: Karviná
  • Výška: 189 cm
  • Váha: 89 kg
  • Pozice: Brankář
  • Současný klub: NMC Górnik Zabrze (od roku 2016)
  • Předchozí kluby: Karviná, Redbergslids, Göppingen, Lemgo, Grosswallstadt, St. Gallen
  • Starty v reprezentaci: 207 (debut 6. ledna 2001 proti Dánsku)
  • Góly: 7
  • Úspěchy: dvojnásobný vítěz poháru EHF, nejlepší brankář německé Bundesligy

Se svou Severní Makedonií trápil Čechy i v posledním střetnutí. Nastřílel 11 branek, ale nebýt Galii, mohlo to být dvakrát tolik.

„Vždycky se říká, že Makedonie je jen Lazarov. Na své roky je pořád světový hráč. Měl i štěstí. Ale mohl dát klidně patnáct gólů. Hlavně že jsme vyhráli,“ řekl na adresu svého vrstevníka Galia.

Brankář polského Górniku Zabrze nechal zapomenout na svůj věk i v posledním duelu základní skupiny.

Ukrajinci vypadali v úvodu utkání lépe než Češi, rozdíl však dokázal vymazat skvělý Galia. Když zrovna nestačil soupeřovu střelu vyrazit sám, pomohla mu branková konstrukce.

„Klobouk dolů, že jsme dostali devatenáct branek. To je na evropské úrovni velmi dobré. Ukrajina nemá špatné hráče. Na začátku nás trošku přečůrali, přečetli. Chtěli jsme hrát obranu trošku jinak. Ale pak už se neprosadili, jak chtěli,“ okomentoval vývoj utkání s Ukrajinou.

A když zrovna nedeptal soupeře úžasnými zákroky, rozhodoval o průběhu utkání přesným hodem na 40 metrů.

„Já moc gólů nedávám. Jestli jich mám za reprezentační kariéru sedm? Tohle vždy srazí protivníka trošku dolů. Příště si rozmyslí, jestli hodí těžký pas do pivota. Povedlo se, krása. Kluci měli taky radost,“ popsal svou branku do ukrajinské sítě, která definitivně zlomila soupeřův odpor.

S 34procentní úspěšností se sice neřadí mezi brankářskou elitu turnaje, ale svými výkony dokáže strhnout všechny okolo. Teď se Galia postaví další výzvě.

Svěřenci Daniela Kubeše a Jana Filipa totiž v další fázi evropského šampionátu vyzvou opravdovou elitu. Španělsko, Chorvatsko, Německo i stále lepší Bělorusko.

S nestárnoucím brankářským fantomem ale není žádný soupeř nepřemožitelný...

Autor: