Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Přítelkyně mu řekla, že je blb, když skončí. Nyní čeká 772. hráče světa Federer

Sport

  7:00
LONDÝN/PRAHA - Na žebříčku je na 772. místě. S tenisem chtěl končit, ničila ho zranění, dal se na trenérskou kariéru. A najednou se britský tenista Marcus Willis protlačil do hlavní soutěže Wimbledonu. „Pořád se probouzím a říkám si: To se opravdu stalo?“ Uspěl i v 1. kole a teď narazí na legendárního Rogera Federera.

Marcus Willis. foto: Reuters

Jeho cestu do hlavní soutěže přitom provázela shoda šťastných okolností. Jako poslední se vešel do předkvalifikačních klání, dostal divokou kartu do kvalifikace. V ní se probil přes Sugitu, Rubljova a Medveděva a rázem dosáhl na něco, o čem ani nesnil.

„Je to celé neuvěřitelné. Věřím v Boha a myslím, že on pomáhá tomu, aby se mi děly takové věci. Ty se totiž jen tak nestávají,“ prohlásil 25letý tenista.

Marcus Willis.
Marcus Willis.
Marcus Willis.
Marcus Willis.

Marcus Willis v prvním kole Wimbledonu.

Kdo by si na jeho postup do hlavní soutěže vsadil? V posledních letech se Willis protloukal na turnajích série Futures, kde vyhrál za poslední tři roky osm titulů. Na challengerech však většího úspěchu nedosáhl; loni vyhrál jen jeden zápas v hlavní soutěži.

Ve hře je souboj s Federerem

Na začátku letošního roku ho zradilo zdraví, v lednu odehrál jediný turnaj. Dal se na dráhu kouče, ale sám dál trénoval a udržoval se ve formě zápasy v německé a francouzské lize.

„Tam jsem zůstal bez porážky. Říkal jsem si, že hraju dobře a že to nebude trapas. Ale nečekal jsem, že bych se mohl kvalifikovat na Wimbledon,“ řekl.

Tenis už přitom profesionálně ani nemusel hrát. Přemýšlel, že se vydá do Philadelphie a bude tam trénovat. Už si dokonce zjišťoval, jak to bude mít s vízy.

Ale pak potkal dívku, zubařku Jennifer. „V podstatě mi řekla, že jsem blbec a že bych měl hrát dál. Jsem jí za to moc vděčný,“ líčil Willis.

I díky radě od přítelkyně je nyní poprvé v hlavní soutěži grandslamu. ̈

Roger Federer.
Roger Federer.
Roger Federer.
Roger Federer.

Roger Federer v prvním kole Wimbledonu.

V pondělí narazil ve Wimbledonu na Ricardase Berankise, který je na žebříčku o 718 míst výš. A vyhrál! Nyní už má jistých padesát tisíc liber na prize money (asi 1,6 milionu korun). Dosud přitom letos získal 50,74 liber (přes 1 600 korun). Gratuloval mu i slavný krajan Andy Murray.

Skutečné lákadlo však ještě teprve čeká: ve druhém kole totiž nejníže žebříčkově postavený hráč v hlavní wimbledonské soutěži narazí na Rogera Federera, který zdolal na úvod turnaje ve třech setech Argentince Pellu.

Už nyní takřka hollywoodský příběh tak pro Willise dostane snovou tečku.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...