Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

První den MS ve znamení favoritů. Vysokým rozdílem zvítězilo Španělsko i Srbsko

Ricky Rubio v akci proti Tunisku foto: Reuters

Šanghaj - Srbští basketbalisté zahájili mistrovství světa v Číně vysokým vítězstvím 105:59 nad Angolou. Obhájci stříbrných medailí a podle odborníků největší konkurenti týmu USA snadno potvrdili roli favoritů, jejich nejlepším střelcem byl autor 24 bodů Bogdan Bogdanovič. Rozehrávač Sacramenta trefil pět trojek a jeho spoluhráči jednoznačně ovládli prostor pod košem, na doskoky vyhráli 41:19.
  16:56

Také druhý evropský celek ve skupině D vstoupil do turnaje výhrou o 46 bodů. Italové porazili i za pomoci patnácti tříbodových košů Filipíny 108:62.

Ještě o dvě trojky víc nasázeli Španělé Tunisku při výhře 101:62. Očekávanou podobu ale výsledek dostal až po změně stran. Ještě ve druhé čtvrtině totiž úřadující bronzoví medailisté z olympiády i mistrovství Evropy prohrávali o deset bodů. Ještě před hlavní přestávkou ale skóre překlopili a zbytek zápasu naprosto ovládli. Třetí čtvrtinu vyhráli 30:8. Lídrem byl rozehrávač Utahu Ricky Rubio se 17 body a devíti asistencemi.

Velký obrat se podařil jejich příštím soupeřům Portoričanům. Ti prohrávali s Íránem až devatenáctibodovým rozdílem, ale košem Javiera Mojici v poslední sekundě dokázali otočit na 83:81. Mimořádný střelecký výkon převedl David Huertas, který se postaral o 32 bodů vítězného celku.

Jen o bod méně a k tomu 15 doskoků předvedl korejský křídelní hráč Na Kun-a. Dominantní výkon třicetiletého naturalizovaného Američana ale na favorizovanou Argentinu nestačil, Jihoameričané rozstříleli soupeře 17 trojkami a vyhráli snadno 95:69. Pětkrát se zpoza oblouku trefil dosavadní rozehrávač Badalony a nově Realu Madrid Nicolás Laprovíttola, autor 17 bodů.

V druhém utkání skupiny B se ruští basketbalisté dlouho trápili s Nigérií. Africký tým, jemuž ve světovém žebříčku patří až 33. místo, si dokázal vypracovat osmibodový náskok, ale v závěrečné minutě byli díky trestným hodům stále napřed Rusové. Nakonec zvítězili 82:77.

Úspěšný vstup má za sebou i domácí reprezentace. Číňané pod vedením bývalého pivota NBA I Ťien-liena, který zaznamenal 19 bodů a osm doskoků, porazili Pobřeží slonoviny 70:55. V poločase byl ještě stav nerozhodný.

V Číně hraje na basketbalovém mistrovství světa poprvé 32 týmů. Ze základních skupin postoupí vždy dva celky do bojů o čtvrtfinále, turnaj vyvrcholí 15. září. České mužstvo, které na šampionátu startuje po 37 letech, nastoupí k prvnímu zápasu v neděli proti americkým obhájcům zlatých medailí.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...