Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

První pár tmavé pleti nevyhrál, ale získal si sympatie publika

Sport

  11:59
VANCOUVER - Francouzský krasobruslařský pár Vanessa Jamesová, Yannick Bonheur sice skončil v soutěži sportovních dvojic až na 14. příčce, i tak se ovšem jednou provždy zapsal do olympijské historie.

Francouzský krasobruslařský pár Vanessa Jamesová - Yannick Bonheur foto: Reuters

Jamesová s Bonheurem se totiž stali prvním párem tmavé pleti, který na hrách v soutěži krasobruslařských dvojic startoval. Přestože Francouzi skončili v poli poražených, získali si odvážnou akrobatickou volnou jízdou na svou stranu diváky v hale Pacific Coliseum.

VANCOUVER ON-LINE

Předvedli sérii několika vysokých skoků, riskantní zvedačky i odhozy a stali se díky tomu oblíbenci publika. Na příběhu francouzské dvojice je pikantní také to, že se dali dohromady díky internetu - na stránkách, na nichž krasobruslaři hledají partnery do páru. "Nehledal jsem však s cílem, abych našel dívku s tmavou pletí. Prostě jen někoho, kdo to bude chtít zkusit a pracovat na tom," řekl novinářům sedmadvacetiletý Bonheur.

Krasobruslařský pár Vanessa Jamesová, Yannick Bonheur

Sám doufá, že právě jejich příklad může v tomto sportovním odvětví ledacos změnit. "Věříme, že v budoucnosti můžeme vyhrát hodně medailí a mít v krasobruslení také kouče a rozhodčí s tmavou pletí," prohlásil Bonheur. Jeho sportovní partnerka Jamesová se narodila právě v Kanadě, posléze individuálně závodila za Británii a minulý rok obdržela francouzské občanství. S Bonheurem bruslí tři roky. "Věřím, že krasobruslařů s tmavou pletí bude přibývat a postupně uvidíme i více takových dvojic," doplnila dvaadvacetiletá Jamesová.

Francouzi nicméně zdaleka nebyli prvními krasobruslaři tmavé pleti na olympiádě. Američanka Debi Thomasová získala v Calgary 1988 bronz, pětinásobná mistryně Evropy Surya Bonalyová z Francie startovala v 90. letech pod pěti kruhy třikrát.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč