Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

První severočeské derby vyhrálo Ústí

Sport

  22:32
Ústí nad Labem - Hokejisté Ústí nad Labem porazili v historicky prvním severočeském extraligovém derby Litvínov 2:1 v prodloužení. Předehrávku 13. kola rozhodl v 21. vteřině nastavení Andrej Novotný, který využil přesilovou hru.

Ústecký brankář Petr Přikryl vkrývá úhel litvínovským střelcům foto: ČTK

V sestavě domácích chyběli hned čtyři útočníci, a tak trenér Evan musel do útoku poslat vedle "obojživelníka" Kloboučka i svého syna Jakuba, jinak hrajícího v obraně. Právě Evan byl prvním vyloučeným hráčem duelu, Litvínov však v přesilovce nic nepředvedl. Přikryla v ústecké brance vyzkoušel pouze Branda.

Jeho protějšek Franěk si první ostřejší zákrok připsal v šesté minutě. Vyzkoušel jej Martinec, jeden ze čtveřice ústeckých hráčů, kteří v minulosti oblékali litvínovský dres. Hned několik zákroků musel Franěk předvést při vyloučení Tůmy, který po návratu ze zámoří nastoupil ke své extraligové premiéře. Antoš ani Ficenc po efektní Mrázkově přihrávce jej však nepřekonali.
Více vzruchu bylo v obranné třetině Lvů, zejména kvůli častým vyloučením domácích hráčů. Litvínovu však přesilovky v první třetině moc nešly, takže se nečekaně nezaplněný stadion v úvodní dvacetiminutovce gólu nedočkal. Po přestávce se role otočily. Na trestnou lavici chodili hostující hráči a více práce tak měl Franěk. Vyznamenal se zejména proti střele osamoceného Novotného, který se však své nečekané šance zalekl.

V 32. minutě se k sólu od modré vydal obránce Vágner a skutečnost, že Fraňka nepřekonal, musel potvrdit až videorozhodčí. Přikryl si připsal pouze několik zákroků, 24 vteřin před koncem druhé třetiny však inkasoval. Po vyhraném buly nahodil puk na ústeckou branku Vobořil a střela obránce, který v minulosti za Lvy hrál, prošla za Přikrylova záda.

Z vedení se však hosté radovali pouze minutu. Hned na začátku třetí části totiž překonal Fraňka ústecký kapitán Antoš a po jeho vyrovnání urputná bitva pokračovala. V 50. minutě mohli zajistit vedení svým týmům domácí Pazourek či hostující Machulda, ani jeden z nich však neuspěl. Ke slovu tak přišlo prodloužení. Do něj domácí vstoupili v početní výhodě, neboť v 59. minutě byl vyloučen Černý, a Novotný převahu čtyř proti třem rychle využil ke vstřelení rozhodující branky.

Hosté tak nadále čekají na premiérovou výhru na kluzištích soupeřů.

Výsledek:
Slovan Ústečtí Lvi - Litvínov 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 41. Antoš (Špirko), 61. A. Novotný (Antoš) - 40. Vobořil (Benda). Rozhodčí: Minář - Tošenovjan, Lederer. Vyloučení: 7:6, navíc Šlégr, Hranáč (oba Litvínov) oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4980.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....