Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Působivý začátek sezony, Štybar ovládl belgickou klasiku

Sport

  17:24
Gent - Zdeněk Štybar vyhrál po sólovém úniku první klasiku letošní cyklistické sezony Omloop Het Nieuwsblad v Belgii, jež je zařazena do nejvyšší kategorie WorldTour. Třiatřicetiletý člen týmu Deceuninck-QuickStep si připsal už druhé letošní vítězství necelý týden po triumfu v závěrečné etapě závodu Kolem Algarve.

Jezdec stáje Quick-Step Floors Zdeněk Štybar na startu sobotní časovky. foto: Reuters

Štybar jel tradiční zahajovací závod belgických klasik aktivně. Závěrečné desítky z celkové porce 200 kilometrů strávil v šestičlenné a později pětičlenné vedoucí skupině. Zhruba 2,5 km před cílem trojnásobný mistr světa v cyklokrosu soupeřům nastoupil a vytvořil si klíčový několikasekundový náskok.

Štybar využil také toho, že zbylí členové skupiny začali po jeho ataku taktizovat, a dojel do cíle v Gentu se širokým úsměvem a rukama nad hlavou. Po letech strávených v belgické stáji si tak český cyklista mohl vychutnat svou první výhru na tamních kostkách. Druhý skončil olympijský šampion a dvojnásobný vítěz závodu Greg Van Avermaet z Belgie, jenž vyhrál spurt ve skupince pronásledovatelů před krajanem Timem Wellensem.

Tým Quick-Srep Floors, druhý zprava Zdeněk Štybar.
Zdeněk Štybar v cíli mistrovského závodu.

V 74. ročníku Omloop Het Nieuwsblad se stal Štybar jeho prvním českým vítězem a už v neděli může zabojovat o další úspěch na jiné belgické klasice Kuurne-Brusel-Kuurne.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!