Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Revoluce ve formuli: rozhodnou výhry

Sport

  15:56
PAŘÍŽ - Formuli 1 čeká zásadní změna pravidel: o mistru světa bude v nové sezoně rozhodovat počet vítězných závodů. Změnu pravidel odsouhlasila Mezinárodní automobilová federace FIA na dnešním zasedání v Paříži.

McLaren Mercedes pokutu ustojí. foto: ČTK

Jezdci budou nadále získávat za umístění i body, ty však budou sloužit jen jako pomocné kritérium při shodném počtu vítězství.

FIA na zasedání zamítla návrh asociace stájí (FOTA), která přišla s novým systémem bodování, podle nějž by vítěz Velké ceny dostal dvanáct bodů. Neuspěl ani promotér formule 1 Bernie Ecclestone s nápadem na udílení medailí.

Novinka bude podle FIA rozhodovat pouze o zisku titulu, od druhého místa se piloti seřadí na základě získaných bodů. Jejich rozdělení zůstane stejné jako v uplynulé sezoně, kdy vítěz závodu dostal deset, následující piloti pak 8-6-5-4-3-2-1. "Pokud budou mít dva jezdci stejný počet vítězství, titul získá ten, který bude mít víc bodů," citovala agentura Reuters prohlášení FIA. Pohár konstruktérů je beze změny.

Pokud by byl nový systém v platnosti v uplynulé sezoně, získal by titul Felipe Massa z Ferrari namísto Lewise Hamiltona. Brazilský pilot totiž vyhrál šest Velkých cen, zatímco britský jezdec McLarenu pět.

Autor: