Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

U Ferrari simulovali a hledají rivala

Sport

  10:05
SAO PAULO - Italská stáj Ferrari už našla před sezonou mistrovství světa formule 1 mezi ostatními monoposty svého největšího rivala. Překvapivě to není obhájce titulu McLaren, ale nástupce stáje Honda tým Brawn GP.

Fellipe Massa testuje své Ferrari na okruhu poblíž Barcelony. foto: ČTK

Cena za superlicence se sníží
Piloti formule 1 zaplatí za takzvanou superlicenci, kterou potřebují k účasti v mistrovství světa, od příští sezony méně. "Snížení poplatku je odrazem celkového šetření ve formuli 1," tvrdí Mezinárodní automobilová federace FIA. Detaily dohody nebyly zveřejněny. Spor se táhl od minulé sezony, kdy FIA zvedla cenu superlicence z necelých dvou tisíc eur na deset. Nyní byl poplatek zvýšen na 10.400 eur a na 2100 eur narostla i částka, kterou musí piloti zaplatit za každý získaný bod v šampionátu. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton musí zaplatit zhruba 270.000 eur (asi 7,745 milionu korun), aby mohl v letošní sezoně závodit.
Před nedělní Velkou cenou Austrálie, která šampionát odstartuje, názor na soupeře vyjádřil vicemistr světa Felipe Massa. "Podle posledních výsledků je největším soupeřem určitě Brawn GP," řekl brazilský pilot. "Vstali z popela a teď jezdí o vteřinu rychleji než ostatní," připomněl výsledky dosavadních testovacích jízd.

Bývalá stáj Honda, kterou před krachem zachránil její někdejší šéf Ross Brawn, se podle Massy dokázala nejlépe přizpůsobit novým pravidlům a úsporným opatřením formule 1.

V úvodu sezony se naopak příliš nedaří McLarenu a mistru světa Lewisi Hamiltonovi. "Hodně lidí říká, že testování před sezonou není moc důležité. Ale když jsou všichni lepší než vy, tak asi něco děláte špatně," řekl Massa.

Brazilský pilot, který v loňské sezoně skončil o bod za Hamiltonem, je před nedělním startem šampionátu optimistický. "Máme dobré auto, je rychlé a má stabilní výkonnost," uvedl sedmadvacetiletý Massa. "Nasimulovali jsme si pár závodů a nenašli jsme žádné problémy. Jsme připraveni a doufám, že nám to bude jezdit stejně jako loni," dodal Massa.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!