Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Ročně ujedu 30 tisíc kilometrů, napsal čtenářům Ježek

Sport

  13:31
PRAHA - S 11 medailemi, z čehož je šest zlatých, je Jiří Ježek neúspěšnějším paralympijským cyklistou všech dob. Poslední dva cenné kovy přidal letos v Londýně. Jezdec s podkolenní amputací odpovídal na dotazy čtenářů Lidovky.cz ve čtvrtek 13. září od 11 hodin.

Jiří Ježek získal v Londýně zlato v silniční časovce a s jedenácti medailemi je nejúspěšnějším cyklistou v historii paralympijských her foto: ČTK

"Otevřeně přiznávám, že pokud budu zdravý a budu schopen bojovat o stupně vítězů, rád bych chtěl svým fanouškům udělat ještě jednu paralympijskou radost," nevyloučil Ježek účast i v brazilském Riu.

K tomu, aby přidal další medaile, vede ale náročný trénink třeba i po boky olympijského vítěze. "Už šestou sezónu mě připravuje Viktor Zapletal, což je v současnosti jeden z nejlepších cyklistických trenérů světa. V jeho tréninkové skupině je Jaroslav Kulhavý - mistr světa a olympijský vítěz z Londýna, cyklokrosař Radek Šimůnek, fourkrosař Michal Prokop, moje kolegyně paralympionička Tereza Diepoldová... Prostě vybraná společnost," dodal s úsměvem Ježek.

Jiří Ježek odpovídal on-line

S vážností už však odpověděl, jak by motivoval člověka, který přišel o končetinu. "Každá rada je samozřejmě v takový moment těžká, ale asi nejlíp funguje samotný dobrý příklad. To je důvod proč ještě stále sport dělám. Jen tak nejlépe můžu pomoci motivovat lidi, aby zkusili žít život aktivně, aby byli společnosti nějak prospěšní, aby se ze života mohli i nadále radovat. Myslím, že můj životní příběh je právě takovým příkladem. Ale je pravda, že se s tím každý musí nakonec vypořádat sám."

Jiří Ježek také hledal důvody, proč české paralympijské výpravě ubyl počet medailí. V Pekingu jich získala 27, v Londýně pak 11. "Částečně za to samozřejmě může slučování kategorií a změny pravidel v paralympijském sportu, ale zároveň je to i trochu odraz stavu v českém paralympijském hnutí. Jsem ale optimista a věřím, že si to zainteresovaní lidé rychle uvědomí a dojde k určitému posunu. Stejně jako se situace snad už mění k lepšímu ve sportu zdravých. Já jsem připravený k tomu pomoci," prohlásil odhodlaně.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!