Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rozruch na Slovensku. Bývalá tenistka Cibulková se nechala přednostně očkovat, o selhání mluví i premiér

Sport

  12:15aktualizováno  14:23
Bratislava - O pořádný poprask se postarala bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková. Finalistka Australian Open z roku 2014 se nechala očkovat proti koronaviru v době, kdy mají přijít na řadu rizikové skupiny a zdravotníci, na jejichž seznam se zapsala.

Dominika Cibulková na turnaji v Brisbane. foto: ČTK/AP

„Je mi velmi líto, že jsem se nechala uvést v omyl, když jsem se při doprovodu blízkého v nemocnici informativně zeptala, v jakém období by na mě přišla řada v očkovacím pořadníku,“ vysvětlovala Cibulková na sociálních sítích.

Rodačka z Bratislavy se nechala zapsat na seznam zdravotníků spolu se svým manželem, se kterým má syna Jakuba, tuto skutečnost potvrdila i Univerzitní nemocnice v Bratislavě (UNB) a na Cibulkovou se z řad fanoušků snesla tvrdá kritika. Slovenská tenistka si následně vypnula na sociálních sítích komentáře k fotkám, k celé situaci se nakonec vyjádřil i slovenský premiér Igor Matovič. 

„Jedná se o zbytečné selhání pracovníka očkovacího centra. Budeme považovat okamžité zpřísnění opatření, aby k takovýmto situacím v budoucnu nedocházelo,“ uvedl Matovič.

Dominika Cibulková na turnaji v Brisbane.
Dominika Cibulková v zápase s Lucií Šafářovou.

Na vzniklou situaci reaguje i vedení bratislavské nemocnice, které plánuje zavést dvojité kontroly seznamů a personál chce přeškolit ohledně postupů očkování tak, aby předešla podobným selháním.

„Považuji to za osobní selhání jednotlivce, které mě velmi mrzí. Na druhé straně musím vyzdvihnout snahu všech pracovníků, kteří se na očkování podílejí a odvádějí skvělou práci, k níž přistupují velmi zodpovědně a mají mojí plnou důvěru,“ rekapituluje ředitelka UNB Renáta Vandriaková.

Cibulková, jež ve světovém žebříčku WTA vyšplhala na čtvrtou příčku, z této negativní pozornosti chce vytěžit i něco, co přesvědčí společnost k tomu, aby se očkovala.

„Ráda se jakýmkoliv způsobem zapojím do osvětové kampaně a podpory vakcinace. Považuji ji za bezpečnou a samotné očkování za jediný správný a zodpovědný přístup. Budu ráda, když celá tato nešťastná záležitost bude mít pozitivní efekt na přesvědčení co nejvíce lidí o potřebě očkování,“ věří osminásobná vítězku turnajů WTA, což je nejvíc mezi slovenskými tenistkami v historii.

Aktuálně jedenatřicetiletá Cibulková odehrála poslední turnaj v květnu minulého roku na French Open, v listopadu musela kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ukončit kariéru.

Na Slovensku, kde se prozatím koronavirem nakazilo 208 tisíc obyvatel a 2918 zahynulo, začala první vlna očkování 26 prosince a látka má být k dispozici slovenské veřejnosti ve čtvrté vlně očkování, u níž je očekávaný začátek v březnu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!