Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ruští atleti prosí šéfa MOV: Kolektivní trest za menšinu? Ničí olympijské hodnoty

Sport

  13:30
MOSKVA - Ruští atleti napsali dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasi Bachovi, v němž žádají o možnost startovat na hrách v Riu de Janeiro. O případném zrušení suspendace má v pátek rozhodnout atletická federace IAAF.

Anna Čičerovová údajně dopovala. Doplatí na její chybu i další? foto: ČTK/AP

„Žádáme vás a Mezinárodní olympijský výbor o lidský přístup k těm mnoha atletům, jejichž osud je v sázce. Doufáme, že přijmete vyvážené a moudré rozhodnutí,“ napsala komise sportovců Ruského olympijského výboru.

Rusko vyřadila IAAF z mezinárodních atletických soutěží loni v listopadu po zprávě Světové antidopingové agentury o státem řízeném dopingu v zemi. Rada IAAF se v pátek sejde ve Vídni, aby rozhodla, zda trest ponechá v platnosti.

MOV má zase na úterý naplánovanou schůzku lídrů sportovních organizací, na nichž má ruskou situaci posoudit.

Ruští atleti ve svém dopise tvrdí, že zákaz startovat v Riu by představoval trest na principu kolektivní vinu za přečiny menšiny. „Mělo by to zničující dopad na olympijské hodnoty a způsobilo by to nenapravitelné škody v rozvoji sportu v Rusku,“ napsali.

Komise sportovců ujišťuje, že se ruští atleti podrobí zvýšenému množství testů a ti, kteří už si v minulosti odpykali trest za doping, nebudou do Ria nominováni.

Dopis poskytla agentuře AP šéfka komise Olga Brusnikinová. Rolí bývalé synchronizované plavkyně je také od loňského listopadu dohlížet na reformy v ruské atletice.

Komisi tvoří 13 sportovců, z nichž většina ukončila kariéru. Osm z nich jsou olympijští vítězové a nad dvěma se vznášelo podezření z dopingu. Jedním je pilot bobu Alexandr Zubkov, o jehož údajném podvádění v Soči 2014 informoval bývalý ředitel Ruské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov.

Druhou osobou je krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová, jež byla na začátku roku provizorně suspendována za užívání meldonia. Vzhledem k malé koncentraci této látky ve vzorku byl její zákaz startu následně zrušen, případ ale ještě není formálně uzavřen.

Autor: