Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

S tímhle miláčkem chce letos vyhrát titul. Ferrari představilo nový monopost SF90

Sport

  17:15
maranello - Stáj formule 1 Ferrari se bude snažit ukončit čekání na titul s monopostem SF90. Číslice v označení vozu vyvedeného nově v matné červené barvě tentokrát znamená 90. výročí založení společnosti Scuderia Ferrari, které připadá na tento rok.

Ferrari předvedla monopost pro novou sezonu - SF90. foto: ČTK/AP

Míří formule 1 ke zkáze? Nechci ležet na smrtelné posteli s tím, že to jde s F1 z kopce, říká Ecclestone

Triumf v mistrovství světa by byl ideálním scénářem oslav jubilea. Na slavnostní prezentaci vozu v Maranellu hořeli pilot Sebastian Vettel a jeho nový týmový kolega Charles Leclerc nedočkavostí.

„Teď to auto vidím poprvé kompletně sestavené a nemůžu se dočkat. Škoda, že nejsem vhodně oblečený, takže tam nemůžu vlézt a hned vyrazit,“ prohlásil čtyřnásobný mistr světa Vettel oděný v černém obleku. 

„Tohle auto je pokračovatelem toho loňského. Žádná revoluce, ale laťku jsme si nastavili zase výš,“ konstatoval nový šéf týmu Mattia Binotto, který v lednu nahradil Maurizia Arrivabeneho.

Jednatřicetiletý Němec Vettel má ve stáji se vzpouzejícím se koněm ve znaku před sebou pátou sezonu, v minulých dvou letech byl druhý, předtím třetí a pátý. 

Tituly získal v předchozím angažmá v Red Bullu, ten poslední v roce 2013.

Ferrari předvedla monopost pro novou sezonu - SF90.
Mattia Binotto (vlevo) nahradil na pozici šéfa Ferrari Maurizia Arrivabeneho...

Od té doby vládne šampionátu stáj Mercedes. Poslední titul pro Ferrari získal v roce 2007 Kimi Räikkönen, o rok později ještě tým dosáhl na poslední Pohár konstruktérů, od té doby na trofej čeká. 

Za znamení by mohli ve Ferrari považovat to, že Vettelův velký vzor Michael Schumacher vyhrál v rudých barvách poprvé mistrovství světa také až v pátém roce po příchodu z Benettonu.

Nováček v týmu Leclerc je rád, že u toho všeho může být. Jednadvacetiletý monacký talent v týmu nahradil zkušeného Räikkönena, který zaujal jeho místo v Sauberu, nově pojmenovaném Alfa Romeo. 

„Splnil se mi dětský sen. Od Sebastiana se mohu hodně naučit a jsem si jistý, že to bude skvělá sezona. Strašně se na tohle dobrodružství těším,“ řekl Leclerc.

První ostré jízdy v novém voze absolvuje už v příštím týdnu, protože v pondělí začnou v Barceloně první oficiální testy týmů. Závodní sezona odstartuje 17. března Velkou cenou Austrálie.

Autor: