Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak to vysvětlit Hamiltonovi? Mercedes nestačí konkurenci, ta z toho má radost

Sport

  13:56
Barcelona / Praha - Pořádně nahnáno mají z nové sezony manažeři stáje F1 Mercedes. Tým, který pětkrát za sebou slavil mistrovský titul i zisk Poháru konstruktérů, v letošních předsezónních testech na konkurenci nestačí, a šéf týmu Toto Wolff se smiřuje s tím, že s úspěchy je asi konec. Naopak nad úspěchy se rozplývají Wolffovi konkurenti z Red Bullu a Ferrari.

Takhle se Lewis Hamilton radoval loni. Na testech ale Mercedes nezáří. foto: ČTK/AP

„Když se na to kouknu realisticky, tak Ferrari je před námi o půl vteřiny,“ vidí na testech Wolff. Bohužel pro Mercedes nejde jen o italskou značku, špatné spaní má šéf týmu i z výkonnosti stáje Red Bull, což naopak s radostí kvituje poradce rakouského týmu Helmut Marko. „Ano, Ferrari je napřed, ale my si s časy starost neděláme. Jsme rádi, že jsme lepší než Mercedes,“ usmál se Marko.

V loňském roce Red Bull hodně trpěl kvůli motorům Renault, protože hojně selhávaly. Na letošní Hondy se piloti i management byli natěšení, dokonce se nově tým jmenuje Red Bull–Honda. „Byli jsme schopni výrazně zvýšit spolehlivost a k tomu i výkonnost,“ pyšní se šéf Hondy Toyoharu Tanabe. Přiznal, že cílem spojeného týmu je vítězství v ročníku 2019.

Nová posila Ferrari Charles Leclerc během testování v Barceloně.
Max Verstappen s týmem Red Bull testují ve španělské Barceloně.

„Vždycky se snažíme vyhrát. Ať už jde o formuli 1, případně jiné motoristické soutěže. Naším dalším cílem je dosáhnout s oběma týmy (motory Honda se nacházejí i v monopostech stáje Toro Rosso – pozn. redakce) lepších výsledků, než jaké měly v loňském roce,“ glosuje Tanabe.

Zároveň se na testech ve španělské Barceloně mluví o novém typu přítlačných křídel, která využívá Ferrari. Údajně právě tato novinka způsobuje, že je italský tým o tolik napřed. Red Bull ale konkurenci kopírovat nechce. „Zůstaneme u našeho typu, protože nám funguje nejlépe,“ vypráví hlava stáje Red Bull Christian Horner. „Samozřejmě jsme se na něj dívali, ale na simulacích to vypadá tak, že to naše nám bude fungovat lépe,“ dodal Horner.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!