Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

S tímto časem bych měla loni medaili, popisuje Baumrtová konkurenci

Sport

  9:30
DAUHÁ/PRAHA - Možná byla utahaná - pět startů plus štafety absolvovala Simona Baumrtová na mistrovství světa plavců v krátkém bazénu. Určitě byla spokojená. "S časy, jaké jsem tady dosáhla, bych na minulém šampionátu v Istanbulu brala medaili na všech tratích," připomněla. Ze všeho nejvíc však byla 23letá znakařka překvapená. Z konkurence, jaká do Dauhá dorazila.

Česká plavkyně Simona Baumrtová foto: Reuters

„Je to tady jako na olympiádě,“ žasla Baumrtová. Devět z desetimedailízískala právě v krátkém bazénu, tentokrát však chomutovská plavkyně slavila „jen“ dvě finálové účasti. „Já jsem naprosto spokojená, finále jsou super,“ pochválila se přesto.

Už předodletemplavci tušili: Bude to peklo. Přes 170 výprav se chystalo do Dauhá. „Špičková konkurence,“ předvídal trenér reprezentace Vlastimír Perna. A když Baumrtová koukla do startovních listin, zakroutila hlavou: Všechna nejslavnější jména znaku přijela bojovat o světové světovétituly.

„Je pravda, že před mistrovstvím jsem čekala lepší jak umístění, tak časy, ale vůbec jsem nevěděla, že soupeřek nebude chybět vůbec nikdo,“ podivovala se v rozhovoru Radiožurnálu. „Nepřijela jen Melissa Franklinová,“ připomněla Američanku, čtyřikrát zlatou z her v Londýně.

A o to víc si Baumrtová cenila svých umístění z katarského bazénu. Na stovce, kterou zahajovala a na níž obhajovala bronz z před dvouletv Istanbulu, skončila devátá, na dvoustovce dohmátla osmá, sedmá byla v posledním a nejkratším svém závodě - padesátce.

Loučení s mistrovstvím podle představ, libovala si. „Jsem spokojená, je to můj druhý nejlepší čas v životě.“ Loni se na nejkratší distanci stala mistryní Evropy, však se sama považuje hlavně za sprinterku, a v Dauhá se svému českému rekordu přiblížila na 12 setin sekundy.

Čtěte více

S Britkou Daviesovou se pak podělila o 7. místo. „Konkurence je prostě obrovská a asi ani nejsem v takové psychické pohodě, jako jsem byla předrokem,“ dumala Baumrtová. „A to se na výkonech projevilo. Ale být sedmá, osmá, devátá, to je prostě super.“

Přesto byla po své hlavní disciplíně v šoku. Dva roky nazpět slavila na stovce medaili, tentokrát zůstala před branou finále. Čas 57,37 sekundy = první nepostupové místo. O 8 setin sekundy! „Jsem smutná, nevím, co bylo špatně,“ říkala ve středu po svém vyřazení. „Prostě jsem to pocitově nebyla já. Nevím, kde dělám chybu. Celý podzim jsem plavala výborně a teď nevím, co se děje.“

Na dvojnásobné trati si zklamání vynahradila, ze semifinále prošla osmým místem a stejné pak brala i ve finále. Čas - 2:04,24. „Osmé místo je pecka, jen čas jsem čekala lepší,“ uznala. Jenže svět zrychlil a Češi se musejí adaptovat. „Netušila jsem, že budu mít problémy dostávat se do finále i s takovými časy. S ohledem na konkurenci jsem plavala fakt dobře.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!