Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková: Doufám, že se dám dohromady

Sport

  11:53
PRAHA - Bylo na ni vidět, že není úplně v pořádku. Přesto trpělivě odpovídala na otázky novinářů ve V.I.P. salonku na ruzyňském letišti. Kdo? Nejlepší české rychlobruslařka Martina Sáblíková. Tiskovku před odletem jejím a jejího týmu zorganizovala zastupující agentura Sport Invest.

Věčně se usmívající rychlobruslařka Martina Sáblíková. foto: ČTK

Martino, měla jste zdravotní problémy, jak se nyní cítíte?
- Úplně ideální to bohužel stále není, ale věřím, že se dám do víkendových závodů SP v Moskvě trošku do pořádku a na závod budu připravená.

Čeká vás vaše oblíbená trať na 5000 metrů, není nyní po nemoci až moc dlouhá a náročná? Neuvažovali jste o vynechání závodu?
- Nevím jak trenér, ale já určitě ne. Teploty jsem neměla, nyní beru nějaká antibiotika, takže na vynechání závodu jsem ani nepomyslela. Myslím, že to bude ok.

Pane Nováku (trenér rychlobruslařky, pozn. red.), co jste stihli po návratu z Heerenveenu v Praze?
- Nestihli jsme prakticky nic, akorát se převlíct do čistého a sehnat Martině antibiotika.

Jak byste letošní 2 závody zhodnotil?
- Já musím být zatím spokojen. V Berlíně (první závod, pozn. red.) to bylo v pořádku. Ve druhém závodě byla jak se říká ve "srabu", přesto jela na bednu. Pokud vyhraje nyní v Moskvě, obhajoba vítězství ve SP bude již velmi reálná. Což by byl obrovský úspěch, dokázat jej vyhrát třikrát v řadě.

A vy Martino?
- Mohu být celkem spokojena, až na ten zmíněný druhý závod, kdy to nebylo úplně ideální, jak zdravotně, tak technicky. Bylo to tam několik chyb (s čímž souhlasí také vedle sedíci trenér).

Jak vy osobně berete závody družstev? Není to pro vás jen spestření?
- Určitě ne. Tým je tu pro mne a stejně tak jsem tady já pro tým (důrazně). Raději jsme vynechala 1500 metrů, abych měla sílu na družstva. Máme na 90% jisté MS, kde startuje jen 8 týmů, což je obrovský úspěch. V příštím roce by to znamenalo účast na olympiádě....

... (do odpovědi vstoupí trenér Novák) Právě proto jsme chtěl holky nasadit již letos, abychom vyzkoušeli, jak na tom jsou. Model pro OH je totiž stejný. A mít 3 holky na olympiádě by byl obrovský úspěch. A věřím i ve zlepšení kluků a že se nakonec do Vancouveru podívají také oni. Já tomu věřím.

Autoři: