Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šampionát v ragby narušil tajfun století. Přišly pláč, radost i hrozby právníky

Tajfun Hagibis se žene na Japonsko, zrušil i MS v ragby foto: Reuters

Tokio - Jindy hra gentlemanů dostává v posledních dnech pořádnou dávku dosud neznámých emocí. Poprvé v historii mistrovství světa v ragby byly zrušeny zápasy ve skupinách. Stalo se tak kvůli tajfunu Hagibis, který dnes udeří na východ a sever Japonska, pořadatelskou zemi letošního šampionátu.
  13:00

Duely Anglie s Francií, kde šlo už jen o to, kdo z velmocí postoupí do čtvrtfinále z prvního a kdo z druhého místa, a Nového Zélandu s Itálii se hrát nebudou.

A zatímco ostrovní výběr bere zrušení s nadhledem, kouč Eddie Jones ho dokonce kvituje, protože dostal další dny navíc, kdy si mohou doléčit menší, nebo větší bolístky Billy Vunipola či Jack Nowell (a také další), na Apeninském poloostrově smutní.

Tajfun Hagibis se žene na Japonsko, zrušil i MS v ragby
Tajfun Hagibis se žene na Japonsko, zrušil i MS v ragby

Pro Italy mělo jít o vrchol turnaje se vším všudy. Pro některé i o vrchol kariéry. Italská legenda Leonardo Ghiraldini, který podřídil šampionátu vše, se chtěl v duelu s All Blacks rozloučit s kariérou. Když se dozvěděl, že je zápas zrušen, zhroutil se.

Italové navíc ještě měli – byť minimální – šanci na postup do čtvrtfinále. To, kdyby obhájce titulu a největší favority turnaje porazili. Jenže o tuto možnost přišli.

Vinou počasí a pravidlům, které tuto alternativu – zrušení duelů a zapsání dvou bodů pro oba týmy do tabulky – dovolují. Dokonce i kvůli spiknutí. Novozélanďané měli údajně dostat nabídku zápas odehrát místo v sobotu až v pondělí, což ale odmítli právě kvůli tomu, aby si nezkrátili přípravu na čtvrtfinále.

„Kategorický nesmysl,“ tvrdí zdroje New Zealand Herald, což potvrdila i mluvčí šampionátu.

Něčemu podobnému – tedy zrušení duelu a následným spikleneckým teoriím – se snaží s předstihem zabránit Skotové. Ty čeká zítra duel s domácími Japonci. A pokud chtějí jít turnajem dál, musí zápas odehrát a zvítězit. V případě zrušení a papírové remíze by historický postup oslavila pořadatelská země.

„Zrušení zápasu jde proti sportovní integritě turnaje,“ řekl v pátek domácím médiím generální ředitel Skotské ragbyové unie Mark Dodson. „Je to výklad právníků, které jsme oslovili,“ přidal na dálku výhružně. Se svými spolupracovníky tlačí na organizátory šampionátu, aby byl duel v případě, že se nebude moct odehrát v Jokohamě, přesunut na jiný stadion.

To se ale nejspíše nestane. „Jsme zklamání přístupem skotské federace. Děláme vše, aby se nedělní duely odehrály, ale existují rizika, které mohou ohrozit bezpečnost všech v důsledku jednoho z nejničivějších tajfunů za posledních 60 let. A Skotové, stejně jako všichni ostatní, podepsali pravidla turnaje, kde je i oddíl počítající s něčím podobným,“ zní v prohlášení Světového ragby.

Zatímco o osudu nedělního programu tohoto turnaje se rozhodne až ráno, už včera bylo jasno o přesunutí kvalifikace na závod formule 1 na okruhu v Suzuce z dnešního dne na zítřejší dopoledne. Čtyři hodiny po ní se pak uskuteční i samotný závod.

Pro organizátory F1 nejde o nic nového. K odložení kvalifikace kvůli nepříznivému počasí se pořadatelé Grand Prix v Suzuce uchýlili už v letech 2004 a 2010. V roce 2014 byl zase závod zkrácen z 53 na 44 kol poté, co v dešti těžce havaroval Jules Bianchi ze stáje Marussia a následně zraněním podlehl.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!