Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šampionát ve znamení překvapení. Obří slalom ovládnul Innerhofer

Sport

  12:45
GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Vítězem superobřího slalomu na mistrovství světa v německém Garmisch-Partenkirchenu se nečekaně stal Ital Christof Innerhofer a získal první velkou medaili v kariéře. Druhé místo obsadil se ztrátou 60 setin sekundy Rakušan Hannes Reichelt, třetí skončil vedoucí muž Světového poháru Ivica Kostelič z Chorvatska.

Christof Innerhofer. foto: ČTK

Innerhofer byl dosud na mistrovství světa nejlépe čtvrtý před dvěma roky ve Val d'Isere. V superobřím slalomu stál na stupních vítězů ve Světovém poháru pouze jednou, a to před dvěma lety v Aare, kde skončil třetí. Na medailové pozice v závodech SP se šestadvacetiletý lyžař prosadil čtyřikrát, vyhrál pouze jednou sjezd v Bormiu v prosinci 2008.

Jízdu vabank opět předvedl Američan Bode Miller, který předvedl skvělý riskantní výkon v první polovině trati, ale po přímém agresivním nájezdu do jedné z branek se mu do ní zavlékla hůlka, o kterou přišel. Přesto ještě dokázal zrychlovat a získával další náskok na průběžné první místo, než udělal v závěru další chybu. Přestože projel všemi brankami, jízdu dokončil odevzdaně ve vzpřímeném postoji.

S náročnou, ledovatou, prudkou a velmi zatočenou tratí mělo problémy mnoho sjezdařů. Závod nedokončilo osm lyžařů z elitní třicítky včetně olympijského vítěze v této disciplíně Nora Aksela Lunda Svindala, ale zuby si na ní vylámali i jiní favorité. Například mistr světa a olympijský vítěz v obřím slalomu Carlo Janka ze Švýcarska, jeho krajan a obhájce titulu Didier Cuche či Rakušan Michael Walchhofer.

Autor: