Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Satoranský: Japonci mi to otrávili, ale hlavní je, že máme ohromně důležitou výhru

Největší hvězdy obou týmů - Japonec Rui Hačimura a Tomáš Satoranský. foto: ČTK/APReuters

Rozhovor
Šanghaj (Od našeho zpravodaje) - Kam se hnul, tam s ním hned pádili japonští soupeři. Vždycky jeden, často i dva. „Těžký, atypický zápas proti velmi agresivní obraně. Ale my ho vybojovali,“ hřálo Tomáše Satoranského. I díky tomu, jak se hvězda týmu popasovala s dotěrností protivníků, čeští basketbalisté slaví premiérový triumf na mistrovství světa.
  14:30

Čeští basketbalisté porazili Japonsko 89:76 a vydřenou výhrou se udrželi v boji o postup

Pořádná šichta to byla, ne že ne. „Mně osobně to Japonci otrávili. Vytvářeli neustále tlak na míč,“ líčil jediný Čech hrající NBA. 

„Je to hodně atypický soupeř, hrozně rychle běhají do protiútoků. V těch jsme, myslím, udělali dobrou práci. Zastavovali jsme je.“

Satoranský stihl za první půli jen čtyři body, po pauze už přidal 11; dále zaznamenal šest doskoků a sedm asistencí. Výrazně přispěl k tomu, že Česko porazilo tým kolem hvězdičky Ruie Hačimury 89:76.

Ondřej Balvín se prosazuje přes Nicka Fazekase.
Tomáš Satoranský se prosazuje přes Jutu Watanabeho.

„Ale skvělý zápas odehráli hlavně Jarda Bohačík a Blake Schilb, kteří nás střelecky táhli,“ ocenil kanonýry dne, již se shodně zastavili na 22 bodech.

Jak důležitý byl jejich apetit při trojkách?
Velice. Ne vždycky se nám dařilo postavit akci, kterou jsme chtěli, neměli jsme úplně dobrý timing, ale střelba nás podržela. Právě Boči a Blake dávali těžké trojky na konci klaksonu, to určitě pomůže. My jsme věděli, že i když jsme na začátku nehráli dobře, stejně jsme za první poločas dali 45 bodů. To je pro tým cenné. Pak už jsme byli schopní hrát i na jejich zónu.

Přesto to byl boj do samého konce, že?
Za žádného stavu nebylo rozhodnuto. Oni hrají hrozně rychle dopředu a opravdu byli celé utkání v bojovném módu, nechali tam všechno. Hačimura ve druhém poločase dával velice těžké střely, taky Watanabe hrál dobře. Proto jsme museli pořád zůstat pevní.

A máte výhru na mistrovství světa, první v historii.
Vítězství je samozřejmě strašně důležité, ale nebylo to nic jednoduchého. Jejich tlak na míč je hodně nepříjemný.

Basketbal - soutěž -banner

Kolik energie jste spotřebovali?
My jsme se nepřipravovali na to, kolik sil nám tenhle zápas vezme - šli jsme do toho tak, jako by už neexistoval žádný další zápas. Přesně to je na turnajích ten nejlepší přístup. Věděli jsme, že to nebude nic snadného, což také nebylo. Měli jsme tam některé úseky, kdy jsme nebyli tolik trpěliví, ale vždycky jsme dali koš v důležitých momentech, když jsme to zrovna potřebovali.

A přichází zápas o vše, čtvrteční bitva s Turky.
Myslím, že zítra bychom si měli hlavně odpočinout, připravit se fyzicky. Čeká nás totiž další nesmírně těžké utkání, Turci taky hodně tlačí na míč, ukázali to už v prvním zápase s Japonskem. Uvidíme, jak dopadnou proti Americe. Ale pro nás je podstatné, abychom do toho zase dali všechno. Tak jako dneska.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!