Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sjezdař Bank si zlomil čelist, sezona prý ohrožena není

Sport

  18:13
PRAHA - Sjezdař Ondřej Bank si na soustředění v Chile po pádu zlomil o branku dolní čelist a podrobil se operaci. Zatímco pro jiné sportovce by šlo o vážné zranění, Bank nad ním po svých celoživotních zdravotních patáliích v podstatě jen mávl rukou. Přišel pouze o deset dní tréninku a sezona podle jeho slov není vůbec ohrožena.

Ondřej Bank. foto: Reuters

Jezdil jako o závod, obří slalom, superobří slalom i sjezd. Soustředění si pochvaloval. "Bylo super. Až na ten konec," pousmál se v rozhovoru.

Při jedné z jízd super-G totiž upadl a narazil do branky. "Nebylo to v nijak vysoké rychlosti, takových pádů je za sezonu sto. Jenže tu branku jsem sejmul tak blbě, že se nějak napružila a pleskla mě přes ksicht," řekl Bank.

To se stalo pět dní před koncem soustředění. Bank musel okamžitě na operaci, kde mu doktoři ve špičkovém lékařském zařízení v narkóze sešroubovali naosmkrát zlomenou kost spodní čelisti. "Ale není to nic vážného. Byl jsem na kontrole, všechno je v pořádku a už dnes jsem měl dvoufázový trénink. Přišel jsem maximálně o deset dní tréninku," podotkl.

Musí si ochránit obličej

Obličej má napuchlý, jíst může pouze namixovanou stravu, mluvit ale může normálně. Dobírá antibiotika. "Je to trochu nepříjemné, ale je to v pohodě," ujistil Bank. Musí však vymyslet ochranu obličeje, neboť za týden už chce opět na lyže. "Nějakou masku po vzoru Petra Čecha," připomněl s úsměvem reprezentačního fotbalového brankáře.

Jednatřicetiletý Bank během kariéry zažil mnoho zlomenin a problémů se zraněními. Loni navíc bojoval se záhadnou nemocí, během níž zhubl 15 kilogramů a lékaři se chvíli obávali o jeho život. Kvůli patáliím vynechal pátý muž z kombinace na MS v Ga-Pa celou sezonu.

S přítelkyní čeká potomka, který by se měl narodit týden před koncem října. Do sezony Bank vstoupí obřím slalomem v Söldenu poslední říjnový víkend.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč