Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Slavia skočila do čela ligy

Sport

  7:59
PRAHA - Tři lídry měla včera fotbalová liga. Do odpoledne patřila vláda Spartě. Před pátou hodinou ji o skóre přeskočil Liberec, jenž porazil 2:0 České Budějovice. O hodinu později však byla první Slavia, která porazila 2:1 Baník Ostrava.

Sporný zákrok, za který ostravský stoper Besta viděl červenou kartu. foto: René VolfíkČTK

Klíčový gól, který změnil tabulku, dal ve druhé minutě nastavení mladičký Tomáš Necid. Střídal chvíli před tím. „Jen jsem splnil úkol, který mi dal trenér. Ani jsem pak nevěděl, kam běžím,“ usmíval se. Na to, že je Slavia první, nemyslel. „Hlavou mi to neblesklo,“ přiznal. Červenobílí ovšem vedou.

Tak to zůstane minimálně do dnešního večera, kdy podzim zakončí střetnutí Kladna se Spartou. Rudí potřebují k přezimování v čele výhru. „Chceme být první,“ vyhlásil kouč Sparty Michal Bílek.

Tím, že si Slavia připsala sedmou výhru s Baníkem v řadě, získala jedinečnou šanci. Soutěži po odehraném kole totiž vévodila naposledy před téměř čtyřmi lety. Teď se možná naplní přání transparentu fandů: „Slávistický Ježíšek nám splní, přes Vánoce býti první.“

„Důležité ale bude, jak na tom budeme po 30. kole,“ upozornil kouč Jarolím. Březnový start druhé části ligy odpálí těsný souboj.

Fanoušci se rvali na Andělu 
Těsné bylo i včerejší utkání, přestože červenobílí sedmdesát minut útočili s převahou. Už ve 21. minutě viděl velmi přísnou červenou kartu ostravský stoper Pavel Besta. Ten se dostal do těsného souboje s útočníkem Stanislavem Vlčkem. Oba si pomáhali rukama, díky tomu získal Vlček krok náskoku. Besta se mu položil na záda a skolil ho k zemi. Až v té chvíli sudí Matějek pískl a když doběhl k Bestovi, nečekaně ho vyloučil.
„Rozhodčí měl pískat první faul na mě, držel mě. Pak už jsem se k němu nemohl dostat,“ řekl Besta.

Vlček naopak nepochyboval. „Mohl mě zastavit, kdyby balon odkopl hned. Pak mě srazil,“ mínil. Ostravští fandové mohli puknout vzteky. Už před zápasem přitom hodně řádili. Ve stanici metra Anděl se v bitce zhruba stovky mužů utkali s příznivci Sparty.

Výrazně rychlejší a přesnější Baník musel po oslabení najednou začít hrát opatrněji. „Škoda, mohli jsme vidět výborné utkání,“ povzdechl si trenér Karel Večeřa.

Slávisté se konečně prodrali k nějakým šancím. Gól dala Slavia po přestávce. Vlček v 55. minutě udělal krásnou kličku Hoffmanovi a zůstal sám a snadno propálil Rašku.
Za sedm minut však vyrovnal Rajtoral, který hlavou využil Lukešův přetažený centr.

„Dal jsem letos pět gólů, každý znamenal remízu. Tady to nevyšlo,“ litoval Rajtoral.
 Baník ještě přišel o brankáře Rašku, který si vykloubil rameno. Pak ztratil i výhru. Necid si totiž přesně naskočil na Kalivodův roh, potom strhl dres a dostal kartu. Ale ze Slavie byl lídr.

Autoři:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč