Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Smutný triumf v Le Mans. Kristensen věnoval výhru mrtvému krajanovi

Sport

  16:18
LE MANS (Od našeho zpravodaje) - Na zavedených pořádcích se nic nemění. Ačkoliv stáj Toyota zapracovala na zlepšení, slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans znovu ovládla automobilka Audi. Zvítězila tu počtvrté v řadě, podvanácté od roku 2000 a jeden z členů vítězné posádky, Dán Tom Kristensen, si připsal rekordní deváté vítězství!

Tom Kristensen (číslo 2) projíždí jako první cílem Le Mans. foto: Reuters

Bylo to zvláštní, až mrazivé. V sobotu v 15.09 měl vážnou nehodu Allan Simonsen, jejímž následkům podlehl. Přesně o 24 hodin později držel jeho krajan Kristensen trofej pro vítěze a pod ním vlály dánské vlajky. "Budeš nám všem moc chybět, Allane," vzkázal. "Tohle je pro tebe."

Více zde:

Čtyřiatřicetiletý Simonsen byl 22 jezdeckou obětí Le Mans. Naposledy si závod v Le Mans vyžádal život jezdce v květnu 1997, kdy tehdy jedenadvacetiletý Francouz Sébastien Enjolras zahynul v takzvané předkvalifikaci poté, co jeho vůz přeletěl bezpečnostní bariéry a explodoval.

Před letošní tragédií byl poslední obětí závodu Le Mans z řad jezdců Rakušan Jo Gartner (32), jehož porsche v červnu 1986 ve dvě ráno kvůli technické závadě v rychlosti 260 km/hod narazilo do bariéry a začalo hořet.

Proměnlivé počasí přinášelo letos nehody, na trať tak často vyjíždělo safety car, i proto vítězná posádka Duval, Kristensen a McNish zvládla "jen" 348 kol (zhruba 4742 kilometrů, rekordem je přitom 5410 km). Druhá skončila Toyota, která byla jen o jedno kolo zpět.

Jediný Čech ve startovním poli Jan Charouz závod nedokončil, nad ránem jeho tým Lotus odstoupil. "Myslel jsem, že vydržíme déle. Ale rozbil se nám startér a nešlo to opravit. Bylo to pro mě to nejnáročnější Le Mans, řekl Charouz, jenž tu startoval posedmé.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!