Čtvrtek 20. června 2024, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Solidarita s bojovníky v ulicích. Ukrajinští sportovci opouštějí Soči

Sport

  13:26
V superobřím slalomu dojela na 27. místě, v obřím na 43. Zítřejší start slalomu v Soči se jí ale už týkat nebude. Ukrajinská lyžařka Bohdana Matsotská se rozhodla odhlásit z olympijských her. "Místo toho, aby se konflikt vyřešil při jednáních (ve které jsme všichni doufali) vtáhl náš národ do krvavého střetu," napsal Oleg Matsotský - otec a zároveň i trenér lyžařky na facebooku.

Lyžařka Bohdana Matsotská se na protest nepokojům na Ukrajině odhlásila ze zbytku olympiády foto: Reuters

"Jako projev solidarity s bojovníky na barikádách a jako protest proti zločinným akcím namířeným na protestující, nezodpovědnosti prezidenta a jeho přisluhovačů z vlády, odmítáme se dále účastnit olympijských her v Soči," dodal.

Zatím není jasné, zda se už čtyřiadvacetiletá sportovkyně a její otec vrátili na Ukrajinu, nebo zda v Rusku zůstávají.

Polovina olympioniků už je doma

Rozhodně ale nejsou sami, kdo se rozhodl ukončit působení na "Putinově" olympiádě. Mluvčí Ukrajinského olympijského výboru prohlásil, že v reakci na nově vypuklé násili v jejich zemi se více než polovina z 45 sportovců vrátila domů. "Šlo o sportovce, kteří už mají své soutěže za sebou. Přesná čísla a jména oznámíme později," řekl BBC.

Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro agenturu Reuters doplnil: "Šéf ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka nám řekl, že každý sportovec má právo se rozhodnout, zda chce pokračovat a a že jejich rozhodnutí bude respektovat."

Ukrajinci na stránkách svého výboru zveřejnili prohlášení, že jsou šokováni násilím doma proti jejich milovaným. "Věříme v moudrost a integritu ukrajinského národa. Věříme, že společně můžeme zachránit naši zemi. Jako sportovci zde v Soči budeme soutěžit na hrách na počest našich přátel doma."

Už v úterý projevili někteří ukrajinští sportovci přání nosit černé pásky na počest obětí násíli. Jenže jim to nebylo povoleno. "Podle MOV je takový krok v rozporu s olympijskou chartou," citovala agentura SID prohlášení Ukrajinského olympijského výboru. Místo toho se ukrajinská výprava sešla a držela minutu ticha.

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...