Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Španělé porazili Slovensko 5:1

Sport

  14:23
MADRID - Španělští fotbalisté si po výhře 5:1 nad Slovenskem mohou začít balit kufry. Slováci utrpěli nejtěžší prohru za posledních šest let a naděje zvrat ve druhém barážovém utkání ve středu v Bratislavě je malá.

Domácí hráč Vicente Rodrguez (vlevo) a Róbert Vittek ze slovenské reprezentace v barážovém utkání o účast na mistrovství světa. foto: ČTK

Slovenskému mužstvu navíc bude při odvetě na Tehelném poli chybět vyloučený obránce Had a kouč Dušan Galis, který byl v 19. minutě vykázán na tribunu.

Španělé před zraky krále Juana Carlose svého soupeře drtili a neprohráli už 17 zápasů. V Madridu řádil především liverpoolský záložník Luis García, jenž dal tři góly.

Luis García zvýšil v 18. minutě svým druhým gólem v zápase už na 2:0. Poprvé se trefil po rohu zblízka hlavou, když jej obránci ještě s dvěma spoluhráči nechali úplně volného, pak hostům nevyšla ofsajdová pas a García šel sám na Čontofalského.

To nervově nevydržel kouč Galis a začal protestovat tak vehementně, až jej Ital De Sanctis vyloučil.

Po přestávce nastoupil jako druhý útočník Németh místo Hološka, jednoho ze čtyř hráčů z české ligy v základní sestavě. A nový muž na hřišti se čtyři minuty po svém příchodu zapsal mezi střelce. Luis García zazmatkoval, poslal slabou malou domů a hráč Middlesbourgh chladnokrevně snížil.

Španělé znejistěli a hosté s nimi ve druhém poločase hráli vyrovnanou partii. Ovšem jen do 64. minuty, kdy italský rozhodčí nařídil ve prospěch domácích penaltu za Kratochvílovu ruku a ještě vyloučil brněnského obránce Hada za protesty.

Torres z pokutového kopu zvýšil na 3:1. A oslabení Slováci rezignovali. Luis García završil hattrick a trefil se i Morientes, který jej vystřídal.

Velmi blízko k postupu na mistrovství světa mají také Švýcaři, kteří vyhráli nad Tureckem 2:0. Výhru jim vystříleli dva dvacetiletí hráči. Nejdřív se čtyři minuty před koncem první půle trefil z přímého kopu stoper Arsenalu Senderos, pak ve stejném čase ve druhém dějství napnul síť i kosovský rodák Behrami z Lazia Řím. Dosud měl na kontě v reprezentaci jedinou minutu, dnes na hřiště přišel na závěrečných sedm minut.

Výsledky:
Španělsko - Slovensko 5:1 (2:0)
Branky: 10., 18. a 74. Luis García, 65. Torres z pen., 79. Morientes - 49. Németh.
Rozhodčí: De Santis (It.)
ČK: 64. Had (SR).
Diváci: 55.000.

Sestavy:
Španělsko: Casillas - Salgado, Puyol, Del Horno - Albelda (66. Xabi Alonso), Luis García (76. Morientes), Xavi, Pablo - Raúl, Reyes (55. Vicente), Torres. Trenér: Aragoňes.

Slovensko: Čontofalský - Zabavník, Škrteľ, Kratochvíl, Had - Hološko (46. Németh), Petráš, Karhan (73. Janočko), Hlinka, Hodúr (66. Greško) - Vittek. Trenér: Galis.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...