Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tragérie maďarského basketbalu. Hráčka přišla o nohu, trenér zemřel

Sport

  15:08
PRAHA - Maďarsko se sbírá z velké sportovní tragédie. O víkendu havaroval autobus basketbalistek Györu a při neštěstí zahynuli trenér i manažer klubu. Zbytek špičkového evropského celku utrpěl různě vážná zranění. Nejhůře dopadla 19letá srbská hráčka Nataša Kovačevičová, které museli chirurgové amputovat nohu.

Všechna významná maďarská média se smutné události věnují. Na fotografii je zesnulý trenér Ákos Füzy. foto: origo.huReprofoto

Obyčejná cesta na přátelský zápas prakticky rozprášila jeden z nejúspěšnějších maďarských týmů posledních let. Klub Uni Györ, loňský vicemistr domácí ligy, přišel o hlavního trenéra Ákose Füzyho i manažera Pétera Tapodiho.

Všech dalších 16 pasažérů klubového autobusu utrpělo zranění a někteří jsou dosud ve vážném stavu. Tragická nehoda se udála v sobotu odpoledne na cestě z Györu do blízké Šoproně.

ČTĚTE TAKÉ

Pár kilometrů před cílem vjel do protisměru 70letý stařík se svou otlučenou ladovkou, a přestože se mu řidič autobusu snažil vyhnout a stočil volant do příkopu, střetu už nezabránil. Autobus se následně svalil na bok na cyklostezku vedle hlavní silnice. 

Manažer zemřel ihned, trenér podlehl zraněním a ztrátě krve v nemocnici. "Všechno se to seběhlo rychle. Děvčata vykřikla, když autobus narazil, a pak propukla panika," popisoval událost pro kondiční trenér Bartalos Istvánnak. "Ten hrozný pohled na zakrvácená těla hráčky vyděsil a do teď o tom nemůžou mluvit. Budeme potřebovat pomoc psychologa, to si buďte jistí."

Řidič možná usnul

Kolem vraků se rychle seběhly desítky lidí. Na místo vyrazil vrtulník a tři sanitky. V kritickém stavu se ocitl také masér týmu, kterého hospitalizovali s dírou v průdušnici. Basketbalistky většinou vyvázly se zlomeninami nebo řeznými ranami.

Všechny zřejmě budou moci pokračovat v profesionální kariéře, pouze jediná z nich měla smůlu. Lékaři museli 19leté srbské reprezentantce Nataše Kovačevičové amputovat pod kolenem levou nohu.

O přičině tragédie se zatím spekuluje. V médiích se objevila varianta, že řidič Lady mohl za volantem usnout. Policie, která na něj uvalila vazbu, však ještě nic nepotvrdila. Advokát obviněného muže prohlásil, že jeho klient nehody hluboce lituje.

Do severomaďarského Györu, jehož tým pravidelně nastupoval v evropských pohárech a loni se utkal i s Brnem, se rychle snesly kondolence z celého světa. Od Mezinárodní basketbalové federace FIBA až po Mezinárodní olympijský výbor. Obyvatelé 130tisícového města uspořádali v centru tryznu a na památku obětí zapálili stovky svíček.

"Györ je velmi hrdý na svůj basketbalový tým, který nám dodal tolik šťastných zážitků. Stala se tragédie a my budeme dělat všechno pro to, abychom celému klubu pomohli se vzpamatovat," řekl starosta Györu a předseda maďarského olympijského výboru Zsolt Borkai. "Ztratili jsme dva skvělé sportovce, kteří dosáhli tu dosáhli vynikajících výsledků. Nikdy na ně nezapomeneme."

Autor: