Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češkám se v Pokljuce dařilo: Vítková čtvrtá, Soukalová uhájila žlutý dres

Sport

  15:48aktualizováno  16:16
POKLJUKA - Pokljuka, kde vyhrála Gabriela Soukalová dva z posledních čtyř sprintů, byla českým biatlonistkám opět příznivě nakloněna. Čtvrtá Veronika Vítková si připsala nejlepší umístění v sezoně, pátá Gabriela Soukalová uhájila celkové vedení ve Světovém poháru, dvanáctá Eva Puskarčíková dosáhla na nejlepší umístění v kariéře, sedmnáctá Lucie Charvátová na druhé nejlepší. A body má za 28. místo i Jitka Landová.

SPOKOJENOST. Veronika Vítková rozdávala po závodě úsměvy. foto: Český biatlon, Petr Slavík

Mistryně světa v této disciplíně Marie Dorinová-Habertová byla nejlepší i v Pokljuce. Za Francouzkouy se srovnaly dvě Němky Laura Dahlmeierová a Franziska Hildebrandová.

A pak už jsou ve výsledkové listině Češky.

Veronika Vítková se konečně dočkala v sezoně závodu s bezchybnou střelbou. Poradila si s problematickou ležkou a po rychlé stojce za 24 vteřin bojovala o stupně vítězů. Nakonec pro ni zbylo místo těsně pod nimi.

V posledním kole sice mocně stahovala náskok bezchybně střílející Hildebrandové, ale cíl proťala o 4,3 vteřiny později než Němka.

Gabriela Soukalová se v pořadí našla hned za ní. Při příjezdu na ležku ji překvapili rozhodčí, kteří dlouho nemohli natáhnout terče, první ránu minula, ale všech dalších devět terčů v závodě už sestřelila. Běžecky byla ještě rychlejší než Vítková a celkově za ní zaostala jen o 8,8 vteřiny.

SPOKOJENOST. Veronika Vítková rozdávala po závodě úsměvy.
Jak jsem na tom? Veronika Vítková v cíli.

Ve Světovém poháru sice Soukalová ztratila body na své největší konkurentky Dorinovou a Hildebrandovou, ale nadále drží žlutý trikot, s převahou sedmi bodů na Francouzku a osmi na Němku.

O dva body uhájila i celkové vedení ve sprintu.

Další potenciální favoritky závod střelecky nezvládly: po čisté ležce selhaly vestoje Norky Solemdalová (dvakrát mimo) i Eckhoffová (čtyřikrát!!), ale i Italka Wiererová (dvakrát). Dvě chyby nabrala také Finka Mäkäräinenová.

Soukalová je nyní jedinou biatlonistkou, která se umístila v Top Ten ve všech pěti závodech tohoto pohárového ročníku: postupně pátá, první, pátá, osmá, třetí a opět jednou pátá.

První nulu v sezoně mohla oslavovat Eva Puskarčíková a vynesla by jí v cíli pozici v Top Ten, jenže těsně před cílem upadla a rozbila pažbu.

Znamenalo to konečné 12. místo, o jedno lepší než bylo doposud její kariérní maximum.

Na své poměry předvedla velmi dobrou střelbu rovněž Lucie Charvátová, jednou minula vleže a vestoje nesestřelila až úplně poslední terč.

Na střelnici byla desátou nejrychleji pálící ženou, v posledním kole letěla a z průběžného 29. místa si polepšila na konečné sedmnácté!

Soukalová ujíždí na sladkém, Šlesingr omezil maso. Jak se stravují biatlonisté?

Jediný terč nezasáhla Jitka Landová a boduje za 28. místo. Češky z 50 terčů zasáhly v závodě 46!

„Dneska budeme určitě chválit, dnes je co. Všechny bodovaly, dvě jsou do desítky, další dvě do dvacítky, není co vytknout,“ bilancoval trenér Zdeněk Vítek. „A to podium nám uniklo jen o kousek.“

V sobotu se ženy vydají na trať stíhacího závodu, do kterého mají Češky výbornou výchozí pozici. Zároveň si vylepšily i postavení vzhledem k nedělnímu hromadnému závodu.

V něm budou s určitostí díky své pozici ve Světovém poháru 1. Soukalová a 10. Vítková. Zároveň na první pohárovou pětadvacítku, zajišťující start, útočí 26. Charvátová a mezi pět biatlonistek, které doplní třicítku na základě umístění v Pokljuce, by se mohla vejít i Puskarčíková.

Závod SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko)

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Dorinová Habertová (Fr.) 20:17,8 min. (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová -1,1 (0), 3. Hildebrandová (obě Něm.) -13,0 (0), 4. Vítková -16,4 (0), 5. Soukalová (obě ČR) -25,2 (1), 6. Dunkleeová (USA) -30,6 (1), 7. Hammerschmidtová (Něm.) -40,5 (1), 8. Guziková (Pol.) -41,2 (1), 9. Preussová (Něm.) -41,9 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -44,3 (2), ...12. Puskarčíková -50,8 (0), 17. Charvátová -1:04,7 (2), 28. Landová (všechny ČR) -1:18,3 (1).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. Soukalová 262, 2. Dorinová Habertová 255, 3. Hildebrandová 254, 4. Wiererová (It.) 219, 5. Preussová 185, 6. Pidhrušná (Ukr.) 177, ...10. Vítková 160, 26. Charvátová 83, 30. Puskarčíková 66, 61. Landová 22.

Autor: