130 let

Hráči Plzně děkují po zápase divákům za podporu. Martin Straka (druhý zprava) | foto: Petr Eret, ČTK

Straka: Klukům musím poděkovat

Sport
  •   23:00
PRAHA - Útočník Martin Straka vrátil v pátém semifinále extraligy v posledním možném momentu základní hrací doby Plzni v duelu se Slavií naději, když vyrovnal na 5:5 ve chvíli, kdy na světelné tabuli svítil čas 59:59. Vyvolal tak obrovskou vlnu radosti a euforie mezi několika tisícovkami fanoušků Západočechů, ale jak se později ukázalo, konec sezony tím neodvrátil, nýbrž pouze oddálil.

Domácí Slavia zvládla lépe nájezdy. Před domácí brankou osamocený Straka na poslední chvíli při power play s přehledem propálil gólmana Stanislava Nerudu. Ještě pár vteřin předtím přitom zadák Peter Smrek ztratil kontrolu nad pukem a upadl na modré čáře.

Dokázal ale ještě pásmo zachránit. "Viděl jsem Tomáše Vlasáka, stihl jsem ještě kouknout na hodiny, když se to stalo. To bylo asi pět nebo šest sekund do konce. Tomáš mě nádherně našel a já to doklepl. Nevěděl jsem ani, jestli to bylo po čase, nebo ne. Ještě jsme to tedy odsunuli dále," popsal Straka novinářům.

Černé myšlenky ho po pádu Smreka nepřepadly. "Člověk musí bojovat až do šedesáté minuty a poslední vteřiny, což jsme udělali, ale stejně nakonec postoupila Slavia," litoval Straka. Jeho gól přinesl prodloužení, které nabídlo málo vídané drama. Oba týmy v něm toužily po rozhodnutí a měly hned několik vyložených příležitostí.

"Šancí bylo opravdu dost, my měli nějaké, oni také. Já bych však chtěl především poděkovat svému mužstvu. Ti kluci, co tam dneska udělali... Prohrávali jsme 1:4, ale dokázali to dostat zpátky. Před tím smekám klobouk, celé kabině patří velké poděkování. To mužstvo mělo sílu, bojovnost a chuť po celou sezonu," ocenil Straka.

Plzeň nezvládla nájezdy. Ani jeden z členů elitní první formace ve složení Straka, Pavel Vostřák, Tomáš Vlasák neuspěl. "Nájezdy už jsou trochu vabank, jsou i o štěstí. Nám se ani jeden nepovedl, takže bohužel nejdeme dál," prohlásil Straka.

Osobně se prý k penaltám vůbec dostat nechtěl. "Nechtěli jsme, aby to došlo na penalty. Věděli jsme, že v tom je Jarda Bednář silný. Tak jsme si v kabině říkali, že na ně musíme vlítnout. To se nám povedlo na začátku, ale pak měli dvě velikánské šance oni a Honza Chábera chytal fantasticky," připomněl okamžiky z infarktového prodloužení.

Čelem se postavil ke svému nájezdu, který byl vůbec nejhorším ze všech šesti zahrávaných - Strakovi ujel kotouč ještě před zakončením. "To nebyl špatný led, to byla nemohoucnost. Chtěl jsem udělat kličku a uteklo mi to. Nedali jsme gól, tak nemůžeme postoupit," podotkl Straka.

Plzeň ukázala svou obrovskou odhodlanost, nezlomil ji ani nepříznivý stav 1:4 na začátku druhé třetiny. "Musí se bojovat do konce, nepřipouštěl jsem si, že už je konec. Jiné mužstvo by to možná vzdalo, tihle kluci ne. Tahali, chtěli postoupit dál a to se mi na tom líbí. I proto to neberu jako žádný smutek," pochválil spoluhráče Straka. I proto sezonu hodnotí velmi kladně. "S těma klukama se hezky dělalo a každý den to byla zábava. Dal se dohromady bezvadný tým, postup do semifinále od nás nikdo nečekal. Je to velikánský úspěch."

Plzni se proti Slavii paradoxně dařilo především venku; vstřelila ve třech utkáních 16 branek. "Podle mého nám vyhovovalo to menší kluziště, víc jsme se dostávali k jejich gólmanovi a dostávali je pod větší tlak než u nás doma. Možná, že jsme byli i uvolněnější a nemuseli nic vymýšlet, což nám vyhovovalo," přemítal Straka. Také v Plzni by se prý od nové sezony mohlo hrát na užším kluzišti.

Kdy podle něho přišel zlom celé série? "Určitě to bylo tady, když jsme dostali gól pět vteřin před koncem (druhé třetiny)," připomněl Straka druhý duel z O2 Areny, kdy Plzeň vedla v sérii a měla náskok 3:1 k dobru. "Jsou to ale všechno jen ta 'kdyby'," dodal vzápětí. I po vyčerpávajícím období patřil Straka v šestatřiceti letech k hráčům, na nichž nebyla patrná únava. "Já byl utahanej, ale ta snaha a chuť postoupit, nenechat to tam, to člověka žene dál," vysvětlil Straka.

Vzápětí ujistil, že i přes různé spekulace považuje dnešní utkání za poslední zápas v hokejové sezoně. "Definitivně. O mistrovství světa se vůbec nebudeme bavit," odmítl Straka jakékoliv náznaky, že by se nechal přemluvit. "Je konec, hotovo. Nic jiného už teď dělat nebudu," dodal.

Strakovi však nekončí sezona na postu generálního manažera klubu, brzy se chystá zpět do práce. "Určitě hned v pondělí. Dáme si dva dny volno, v pondělí se sejdeme a uvidíme, co se bude dít dál," uzavřel Straka.

Autor: ČTK