Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Štvrtecký nakukuje mezi biatlonovou elitu. V přípravě proháněl i Moravce

Sport

  15:53
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Přijel na osvícenou střelnici, zalehl ke stavu číslo čtyři a vyčistil všechny terče. „To bylo pěkné,“ přišla okamžitě pochvala od trenéra Zdeňka Vítka.

Český biatlonista Jakub Štvrtecký. foto: ČTK

Přijel na osvícenou střelnici, zalehl ke stavu číslo čtyři a vyčistil všechny terče. „To bylo pěkné,“ přišla okamžitě pochvala od trenéra Zdeňka Vítka.

Když se pak Jakub Štvrtecký podíval na mohutné tribuny, zatím bez diváků, usmál se: „Je to trochu změna oproti Českým pohárům, kdy tady nic není.“

Devatenáctiletý benjamínek. Mladá krev mezi biatlonovou elitou.

Biatlonový SP na Vysočině

  • Čtvrtek 20. prosince: 17.30 sprint muži
  • Pátek 21. prosince: 17.30 sprint ženy
  • Sobota 22. prosince: 15.00 stíhací závod muži, 17.00 stíhací závod ženy
  • Neděle 23. prosince: 11.45 hromadný závod muži, 14.30 hromadný závod ženy
  • Česká nominace, muži: Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký.
  • Ženy: Veronika Vítková, Markéta Davidová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová.

Do Nového Města na Moravě jezdil Štvrtecký už v minulosti. Byl tady, když se ve Vysočina Areně konalo mistrovství světa v roce 2013. Byl tady i před dvěma lety u triumfu Gabriely Koukalové.

„Ale to jsem stál na tribuně jen jako divák. Doufal jsem, že bych se mohl jednou objevit i dole na trati, ale nečekal jsem, že to bude takhle brzo,“ popisoval.

Už v minulé sezoně si vyzkoušel, jaké to je jet závod Světového poháru. Poté, co se na juniorském mistrovství světa blýskl šestým místem, ho Ondřej Rybář povolal do A-týmu v norském Oslu.

„To musí být žert, ne?“ ptal se tehdy.

Bylo z toho 80. místo ve sprintu a epizodní role ve Světovém poháru.

O tři čtvrtě roku později je mezi elitou znovu.

„Je to poctivý kluk, snaží se. Občas je na sebe až moc ostrý, moc si toho neodpustí, ale jestli chce být nejlepší, tak takový být musí,“ charakterizoval svého svěřence Vítek.

Pochází z Velkých Karlovic, kde se také učil jezdit na lyžích. Už ve druhé třídě ho ale rodiče zlákali k biatlonu.

„Byl výkonnostně jinde, nestačili jsme mu,“ vyprávěl šokovaný Moravec.

Až na poslední střelbě Štvrtecký selhal.

V létě už zase některé indicie nasvědčovaly tomu, že by i přes svůj mladý věk mohl patřit do A-týmu. S muži absolvoval tři čtvrtě přípravy. Do těla tak dostával násobně víc objemových a silových tréninků než v minulosti. „Ale ten mužský tým byl před startem sezony jasně daný – pět kluků v áčku a tři v IBU Cupu, včetně mě. Nakonec se to vyvinulo jinak,“ říká.

Vyvinulo se to tak, že hned v úvodním závodu sezony měl v druhodivizním IBU Cupu šestý nejrychlejší běžecký čas. Jen čtyři chyby na střelnici ho odsunuly do čtvrté desítky. Následně se mu skvěle povedla i smíšená štafeta, díky níž dostal o den později pozvánku do A-týmu.

Díky tomu je teď v Novém Městě.

„U tak mladého kluka ale nemůžete čekat, že všechno půjde hned,“ připomíná Vítek. „Vyvíjí na sebe tlak už jen tím, jak je rychlý. Ví, že když se trefí, bude vepředu.“

Jestli bude vepředu i ve čtvrtečním sprintu před deseti tisíci fanoušky?

„To uvidíme, taky jsem na to zvědavý, jak se mi povede před rodiči. Přijedou i tetičky a strýčkové. Spokojený budu, když postoupím do stíhačky. Hlavně aby se mi dobře jelo a střílelo před těmi plnými tribunami. Abych neudělal ostudu,“ dodává.