Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sumisté dostanou příručku slušného chování

Sport

  14:40
TOKIO - Sumistickým funkcionářům došla trpělivost se skandály, které se v poslední době rozpoutaly kolem tradičního japonského sportu, a rozhodli se vrátit sumó ztracenou důstojnost. Pro zápasníky chystají ilustrovanou příručku slušného chování, ve které mimo jiné sumistům určí, jak se mají na veřejnosti oblékat či oslavovat vítězství.

Tradiční sport je plný skandálů. foto: Petr Pešek, Lidové noviny

Podle japonského deníku Nikkan Sports bude kodex slušného chování sumistům zakazovat chodit na veřejnosti v obyčejné mikině, šortkách nebo dokonce tričku. Nedovolené budou také přehnané projevy radosti po vítězných zápasech, jako třeba zdvižení sevřené pěsti.

Představitelé sumó se k razantní akci rozhodli poté, co pověst tohoto tradičního sportu v Japonsku utrpěla několika dříve nevídanými skandály. Trenér Juniči Jamamoto čelí obvinění, že při tréninku zabil jednoho ze svých svěřenců, a mongolského jokozunu Asašorjua v době, kdy údajně nemohl zápasit kvůli zranění, novináři vyfotili, jak hraje fotbal.

Autor:
Témata: Japonsko

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....