Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Svět bojových sportů truchlí. Zemřel Nurmagomedův otec, podlehl koronaviru

Sport

  17:50
Moskva - Po několikaměsíčním boji zemřel Abdulmanap Nurmagomedov, otec a trenér zápasníka UFC Chabiba. Podlehl komplikacím způsobeným koronavirem, bylo mu pouhých 57 let.

MMA zápasník Chabib Nurmagomedov se svým otcem foto: instagram.com/khabib_nurmagomedov/

Světově uznávaný trenér MMA utrpěl srdeční infarkt poté, co byl diagnostikován nákazou koronaviru. Jeho stav vyžadoval neodkladnou operaci bypassu, která však nedopadla podle představ a dvakrát musel být uveden do umělého spánku.

Po operaci označovali lékaři jeho stav za vážný, ale stabilní. V pátek 3. července však prezident Čečenské republiky a rodinný přítel Ramzan Kadyrov potvrdil smutnou zprávu. Nurmagomedov starší boj se zákeřnou nemocí nezvládl.

MMA zápasník Chabib Nurmagomedov
MMA zápasník Chabib Nurmagomedov

Chabibův otec onemocněl na konci dubna. Jeho stav původně vypadal na plicní pneumonii, se kterou skončil v degestánské nemocnici. Tam mu také chtěli udělat test na koronavirus, ale odmítl ho. Jeho stav se však rapidně zhoršil, načež byl přepraven leteckým speciálem do vojenské nemocnice v Moskvě. Tam už testován byl – pozitivně.

Krátce po převozu dostal srdeční infarkt a musel být okamžitě podroben operaci srdci. Po té byl uveden do umělého spánku a ač z něj byl později probuzen, boj nakonec nezvládl. Zpráva se brzy rozkřikla a obletěla doslova celý svět bojových sportů. Na sociálních sítích si na něj vzpomnělo spousty osobností, jako je například John Kavanagh či BJ Penn.

Nurmagomedov starší byl zápasníkem v sambu (ruském bojovém umění) a celý svůj život zasvětil bojovým sportům. Proměnil část rodinného domu na tělocvičnu a od malička trénoval svého syna Chabiba. Abdulmanap si během své kariéry vydobyl reputaci trenéra šampionů. Specialista na wrestling a sambo se brzy stal jedním z nejuznávanějších trenérů ve své vlasti a později získal i mezinárodní renomé.

RIP Abdulmanap Nurmagomedov

Our sincerest condolences go out to the Nurmagomedov family

(Photo via @rtsportnews)

3. července 2020 v 16:44, příspěvek archivován: 3. července 2020 v 18:44

Z jeho syna se stal jeden z nejlepších MMA bojovníků současnosti, otce u většiny svých zápasů ovšem mít nemohl. Abdulmanap byl totiž mnohokrát odmítnut americkými úřady při žádosti o udělení víza a nemohl tak stát po boku svého syna v nejdůležitějších zápasech. Přítomen nebyl ani tehdy, když Chabib obhájil mistrovský titul UFC proti Conoru McGregorovi. V Abú Dhabí už ale byl přítomen a sledoval, jak jeho syn porazil Dustina Poiriera.

Byl také u toho, když se jeho syn setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem po výhře nad McGregorem. Chabib měl s otcem velmi pevné pouto, pokaždé o něm vyprávěl s úsměvem na rtech. Jeho další kariéra je tak momentálně nejistá.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...