Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Tenis svírá nejistota. ‚Vakcínu proti covidu potřebujeme, Djokocič dělá špatná rozhodnutí,‘ říká Murray

Sport

  14:31
Praha - Každý týden v jiné zemi, život v hotelech a na kurtech. Už v lednu mají tenisté a tenistky naskočit zpět do své rutiny, zatím ale stále netuší, jak bude nadcházející sezona vlastně vypadat. Rojí se řada otázek. Čekají je další pobyty v bublinách a povinné karantény? Stihnou vědci do té doby přijít s vakcínou? Pokud ano, měli by se podle Andyho Murrayho všichni hráči nechat očkovat.

Britský tenista Andy Murray. foto: Reuters

„Je potřeba to udělat. Pro dobro našeho sportu. Poslední výsledky ukazují, že vakcíny jsou bezpečné. Provedly se klinické testy a vše se obešlo bez vedlejších účinků,“ nechal se slyšet trojnásobný grandslamový šampion.

Andy Murray s trofrjí pro nejlepšího tenistu sezony.
Wimbledon, mix: Serena Williamsová a Andy Murray zatím mají řadu důvodů k...

S povinností očkování přitom už na jaře nesouhlasil Novak Djokovič. „Osobně jsem proti tomu a nechci, aby mě do toho někdo nutil. Pokud to bude povinné, budu se muset nějak rozhodnout. Ale mám na to svůj názor. Nevím, zda ho někdy přehodnotím,“ uvedla ve facebookové debatě s dalšími srbskými sportovci světová jednička.

Murray vidí celou záležitost jinak. Společně s ostatními netrpělivě čeká, jak se situace vyvine: „Uvidíme, s čím přijdou ATP a ITF (Mezinárodní tenisová federace), jak ke všemu přistoupí. Pokud by se díky vakcíně vše vrátilo k normálu, jsem si jistý, že hráči by do toho šli.“

Sen o zlatém hattricku

Rodák z Glasgowa každopádně věří v lepší zítřky. Kvůli přetrvávajícím problémům s kyčlemi odehrál v roce 2020 jen sedm utkání s bilancí tří vítězství a čtyř porážek. Jeho nejlepším výsledkem bylo osmifinále ze srpnového turnaje v New Yorku, v žebříčku se propadl až na 121. místo.

Tenisový manažer Černošek je stále ve vážném stavu, v nemocnici bojuje kvůli koronaviru o život

„I z toho mála, co jsem letos absolvoval, vím, že tenis jsem hrát nezapomněl. Pořád můžu být úspěšný a vyhrávat velké zápasy, ale potřebuji zůstat zdravý. Dělám maximum pro to, abych se příští rok podobným problémům vyhnul,“ řekl Murray, který si během přípravy zlepšil některá tréninková maxima. 

Patálie s kyčlemi jej brzdí především z hlediska rychlosti, jeden z nejlepších tenistů britské historie se proto zaměřuje na sílu. Hlavním hnacím motorem pro něj zůstává především touha si ještě alespoň jednou zahrát na domácím Wimbledonu a na olympijských hrách.

Pod pěti kruhy by třiatřicetiletý tenista mohl zaútočit na zlatý hattrick, v Londýně a Rio de Janeiru totiž nenašel přemožitele. „Účast v Tokiu je pro mě jednou z hlavních priorit. Kdyby se mi podařilo získat medaili, bylo by to něco neskutečného,“ zasnil se Murray.

Djokovič v krizi?

Pořád má však před sebou spoustu práce. Mužský tenis se navíc začíná vyrovnávat, turnaje už nejsou jen o velké trojce. Názorným příkladem budiž Turnaj mistrů, kde po excelentních výkonech triumfoval Daniil Medveděv. Zářijové US Open ovládl Dominic Thiem, zlepšují se i Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas.

I was lucky enough to meet Maradona once at the 02 arena. He had come to watch the tennis there. He spoke to me for a couple of minutes in Spanish with unbelievable energy, passion and expression..unfortunately I barely understood a word but that didn’t seem to matter he was diminutive in size but clearly a larger than life character/personality with a tonne of charisma.

The following day I was given a signed Argentina which he left for me that you can see in the 2nd picture which reads..

“To my friend Andy with all my love and hope that you soon become #1”

Número uno were the only words I understood from our conversation

#maradona
#football
#diego
#legend

26. listopadu 2020 v 11:08, příspěvek archivován: 26. listopadu 2020 v 21:54

Murray vrchol tenisového roku 2020 sledoval a zaznamenal několik zajímavých postřehů. Jeho pozornost upoutal především Djokovič, pro kterého klání osmi nejlepších hráčů sezony skončilo už v semifinále.

„Novak byl celou kariéru, a především posledních pět let, nejlepší ve zvládání klíčových momentů. Teď mi ale přijde, že se zbytečně snaží zkracovat výměny. Dělá špatná rozhodnutí, volí špatné údery. Na to u něj nejsme zvyklí,“ prohlásil Brit.

Se srbským protivníkem odehráli několik památných zápasů, které by se daly nazvat tenisovými maratony. Zda se Murray opět dostane na podobnou úroveň a bude konkurenceschopný jako kdysi, ukážou nadcházející měsíce.