Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tenisoví velikáni se museli sklonit. Thiem s Medveděvem ukázali mimořádnou sílu a odolnost

Novak Djokovič vypadl na Turnaji mistrů v semifinále. foto: ČTK

Londýn - Jejich semifinálové příběhy jsou velmi podobné. Oba po ukrutném zápolení vyřadili největší tenisová esa, s grácií šampionů přečkali krizové momenty a když potřebovali, předvedli to nejlepší. A tak se místo mnohonásobných grandslamových šampionů a prvních dvou hráčů světového žebříčku Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala utkají v neděli večer o trofej z Turnaje mistrů Dominic Thiem a Daniil Medveděv.
  12:16

Začněme exkurzí do semifinálového boje Thiema s Djokovičem.

Rakušan vytěžil z nevýrazného soupeřova projevu čtyři mečboly v tie breaku druhé sady, vlastními nepřesnostmi se ale šancí vzdal. A ve zkrácené hře rozhodujícího setu pak sám zaostával 0:4, první hráč světa už už sahal po postupu.

Daniil Medveděv slaví vítězství nad Rafaelem Nadalem.
Dominic Thiem se raduje z vítězství nad Novakem Djokovičem.

Jenže Thiem úžasnými údery vývoj zcela zvrátil a šestý mečbol proměnil ve výhru 7:5, 6:7 (10:12) a 7:6 (7:5).

„V tie breaku druhé sady jsem se zadřel, protože hrát proti takovým legendám je vždy něco speciálního,“ přiznal Rakušan, že na něj dolehla tíha velkého zápasu s ještě větším soupeřem.

„Myslel jsem, že po grandslamovém titulu z New Yorku budu možná trochu klidnější, ale to byla chyba. Byl jsem stejně stažený a nervózní jako dřív. Byl jsem na hraně, stejně jako v každém jiném zápase tady,“ popisoval šťastný vítěz.

Přestože Thiem balancoval nad propastí hořké porážky, situaci bravurně ustál a stejně jako loni si na elitním podniku v Londýně zahraje o titul.

Proti němu se postaví Medveděv, další přední hráč nastupující generace, který výtečnou formu přetavil ve vyřazení jiného člena Velké trojky Nadala.

VIDEO: Místo jasného zakončení ohrozil čárové rozhodčí. Medveděv předvedl úsměvný kiks

„Abyste porazili Rafu, potřebujete všechno. Dobrý bekhend, dobrý forhend, také mentálně musíte být mimořádně silní, protože on je ve všech výměnách,“ líčil ruský tenista, jenž španělského soka zdolala po třech předchozích porážkách. 

Přitom také pro něj mohla pouť turnajem v semifinále skončit, Nadal ve druhém dějství podával na vítězství. Medveděv se však vytasil s čistou hrou, postupně získával převahu a domašíroval k výsledku 3:6, 7:6 (7:4) a 6:3.

„Až do stavu 5:4 ve druhém setu, kdy podával na vítězství, jsem se cítil velmi divně. Přišlo mi, že jsem hrál skvělé údery, ale v mé hře nebylo žádné pojítko, proto jsem prohrával. On byl lepší v důležitých momentech,“ ohlédla se světová čtyřka.

K obratu pomohl Medveděvovi odvážnější a aktivnější přístup, a tak mohl Rus po zápase s úsměvem přihodit k dobru historku ze svého brouzdání po sociálních sítích.

„U příspěvku s námi čtyřmi semifinalisty jsem viděl komentář, který dostal nejvíc lajků. Stálo v něm: ‚Rozum mi říká, že ve finále budou Daniil a Dominic, ale mé srdce jde za Rafou a Novakem.‘ Tentokrát tedy zvítězil rozum,“ vyprávěl.

„Je skvělé, že se nám podařilo porazit dva z největších hráčů historie našeho sportu.“

Místo těchto velikánů připadne tedy poslední pohár v roce 2020 lepšímu z dvojice Thiem, Medveděv.

„První dva tréninky tady na centrálním dvorci jsem odehrál právě s Dominikem,“ připomněl Rus. „Měli jsme dobré výměny a já řekl svému trenérovi: ‚Může tady dojít daleko.‘ Nevím, jestli si Dominic říkal to samé o mně, každopádně se uvidíme ve finále.“

„Těším se na zápas, bude to poslední zápas pro všechny velmi speciálního a náročného roku,“ vyhlíží Thiem. „Pokusíme se předvést dobrou show pro všechny, kteří se budou dívat.“

A těch párů očí rozhodně nebude málo, přestože nebudou hrát klasikové Novak s Rafou.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...