Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pauza skončila. Začíná boj o finále Fed Cupu i s odpočatou Kvitovou

US Open

  7:00
OSTRAVA - Poslední zápas: 26. února a prohra po podivném výkonu s Carlou Suárezovou. Pak měsíční přestávka bez tenisu a téměř dvouměsíční bez zápasů. Až dodneška. Světová čtyřka Petra Kvitová se vrací na scénu v semifinále Fed Cupu s Francií.

Petra Kvitová na tréninku před Fed Cupem. foto: ČTK

Deset dnů jen ležela na pláži a velkou část jich prospala. Nabíjela se energií a elánem na dny, které přijdou.

Na dny, jako je dnešek.

Sedmitisícová ČEZ aréna v Ostravě požene Petru Kvitovou za důležitým bodem v semifinále proti Francii. A za první výhrou od 17.února, tedy po dvou měsících.

Tehdy Kvitová zdolala Elinu Svitolinovou v Dubaji. Pak sice ještě zvládla kolo v Dauhá, když proti ní skrečovala Jelena Jankovičová, jenže po prohře se Suárezovou se překvapivě na dlouho z tenisových kurtů vytratila.

Česko–Francie

Sobota (12.00 ČT sport): 

  • ŠAFÁŘOVÁ (13. na žebříčku WTA) - Garciaová (29.)
  • KVITOVÁ (4.) - Mladenovicová (58.).

Neděle (12.00 ČT sport): 

  • KVITOVÁ - Garciaová, ŠAFÁŘOVÁ - Mladenovicová
  • PLÍŠKOVÁ, STRÝCOVÁ - Cornetová, Parmentierová.

„Tenis pro mě byl vždycky něco, co jsem milovala a hrála svelkou vášní. Na začátku roku to tak ale nebylo. Byla jsem tak prázdná,“ popsala Kvitová ve svém blogu na BBC. „Byla jsem schopná hrát, ale nebyla jsem na kurtu na sto procent. Spíš než se soupeřkou jsem bojovala s tímto divným pocitem. Nedokážu přesně popsat, o co šlo.“

Měsíční odpočinek, zčásti strávený kdesi v teple, zabral. V uplynulých týdnech už znovu 25letá Češka pilovala kondici i tenis. Tvrdí, že opět nalezla chuť hrát.

„Cítím se lépe, než když jsem hrála třeba Dubaj, Dauhá, tam to bylo fakt tragické,“ popisovala. „Jde to lépe, než jsem čekala.“

Kvitová si záměrně pro comeback vybrala fedcupový týden. Společnost dalších hráček a zbytku týmu si obvykle užívá. I včera po losu vtipkovala se Šafářovou: „Doufám, že Lucka udělá první bod, abych mohla jít na kurt v klidu. Ale nechci na tebe vytvářet žádný tlak, Luci.“

Snad tedy fedcupová terapie alespoň trochu zabírá. Koneckonců, osvědčila se už dříve. Několikrát přijížděla Kvitová na Fed Cup unavená či bez ideální formy. A takřka vždy dokázala, jak moc jí týmová soutěž sedí.

Důkaz? Stačí se podívat na její bilanci. Celkově má v singlu 23výher a jen šest porážek.

LOSOVÁNÍ. Na snímku zleva jsou Pauline Parmentierová, Kristina Mladenovicová, Caroline Garciaová, Alizé Cornetová a nehrající kapitánka francouzského týmu Amélie Mauresmová, dále nehrající kapitán českého týmu Petr Pála a jeho svěřenkyně Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová.

„Vždycky týmu hodně pomohla. Snad teď zase Fed Cup pomůže jí,“ doufal kapitán týmu Petr Pála.

V přípravě Kvitová ukázala, že její hru nezvyklá pauza nijak nepoznamenala. V jednom z tréninkových setů porazila Karolínu Plíškovou 6:2. „Přišlo mi, že hrála ještě lépe než v Sydney,“ připomněla Plíšková poslední vzájemný duel.

V ostrém zápase po tak dlouhé době ji jistě mohou svázat nervy. Francouzka Kristina Mladenovicová by ovšem na úvod mohla být relativně snesitelnou soupeřkou. Poslední vzájemný zápas vyhrála Kvitová na US Open 6:0, 6:1. „Ale v hale to bude jiné,“ věští Češka.

Vše hned asi vyhrávat nebude

Se svými zvláštními pocity se Kvitová na začátku roku svěřila trenéru Davidu Kotyzovi. A on jí později navrhl odpočinkovou pauzu. Když sleduje svou svěřenku nyní, obavy z její formy nemá.

„Už při trénincích v Prostějově jsem na ní viděl takovou uvolněnost, kterou přenesla isem. Kombinace, kdy je trochu nervózní ztoho, co bude, a zároveň má radost, že hraje, je u ní nejlepší,“ míní. „Tělo se na spoustu věcí rozpomene. Dostala se rychle na solidní úroveň.“

Zároveň si nedělá iluze, že by se Kvitová měla vrátit a vše vyhrávat. „Hned po Fed Cupu ji čeká antuka v hale, na které nehrála. Nedá se čekat, že by ve Stuttgartu zahrála skvěle,“ tvrdí Kotyza.

To se ale nyní zdá jako malicherná starost.

V uplynulých týdnech a měsících Kvitová řešila vážnější trable: Proč se na kurtu necítím dobře? Kdy to přejde? Pomůže mi vůbec pauza?

Teď je znovu odhodlaná vést Česko do dalšího boje.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...