Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trápení s Egypťankou. Plíšková s Šarífovou otočila a v Paříži vyzve Ostapenkovou

Trápení vystřídala radost z postupu. Plíšková jde v Paříži do druhého kola. foto: ČTK

Paříž - Karolína Plíšková jako poslední z českých hráček zahájila své účinkování na Roland Garros. V Paříži proti Egypťance Majar Šarífové neměla úplně svůj den - dlouho bojovala sama se sebou a na kurtu strávila dvě a čtvrt hodiny. Nakonec však po vítězství 6:7, 6:2 a 6:4 postupuje do druhého kola. Do akce v úterý půjde kupříkladu i Novak Djokovič, první zápas čtyřhry čeká Jiřího Veselého.
  14:31

Ze strany české hráčky to bylo dlouho rozpačité trápení. Až políček v podobě ztraceného setu jako by Plíškovou konečně probudil.

Turnajová dvojka ze začátku rozhodně nepůsobila jako favoritka, a tak se hned první set proměnil v hodinovou bitvu. Egypťanka Šarífová na kurt vtrhla bez rozpaků. Hrála sebevědomě a věřila si. Hrozila liftovaným forhendem, kraťasy i výborným pohybem.

Naopak Plíšková kupila nepřesnosti, zaznamenala šest dvojchyb. Nebyla bez šancí, osm setbolů budiž toho důkazem. Ovšem v rozhodujících chvílích nedokázala udělat poslední krok.

Trápení vystřídala radost z postupu. Plíšková jde v Paříži do druhého kola.
Plíšková jde v Paříži dál.

V závěru prvního setu Plíšková frustrovaně mrskla raketou, za což dostala napomenutí. A o chvíli později prohrála v tiebreaku. Ztratila ho poměrem 9:11. Opět se ukázalo, že Češce zkrácené hry v této sezoně příliš nejdou.

Hrozba blamáže, která začala nabírat reálných obrysů, však Plíškovou nakopla. Čtvrtá hráčka světového žebříčku hned ze začátku druhé sady přidala, třikrát sebrala soupeřce servis a během půlhodiny dovedla set do vítězství 6:2.

Bitva tak měla vyvrcholit až třetí rozhodující sadou.

Tentokrát se pro změnu oklepala Egypťanka, a tak obě hráčky opět sehrály dramatický, téměř hodinu dlouhý duel. Vůbec v tu chvíli nebylo znát, že obě tenistky od sebe dělí v žebříčku 164 míst.

Plíšková i Šarífová si zpočátku poslední sady hlídaly podání. Nechtěly udělat chybu. Zlom nastal za stavu 3:3.

Plíšková jde v Paříži dál.

Česká hráčka dostala soupeřku pod tlak, opět jí však dlouho trvalo, než Šarífovou přemohla. Zahodila pět brejkbolů, až na šestý pokus to vyšlo. Konečně! V tu chvíli Plíšková odskočila na 4:3 a definitivně rozhodla. Dlouhý zápas poté doservírovala do vítězství.

„Bylo to pořádně náročné,“ říkala Plíšková ještě na kurtu. „Nevyužila jsem setboly a nehrála v prvním setu svoji hru, ale v dalších dvou jsem se zlepšila. Jsem ráda, že se mi podařilo postoupit. Věřím, že mi to pomůže a v dalším kole to bude jenom lepší.“

Ve druhém kole se Češka utká s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska, která v Paříži zvládla první kolo poprvé od zisku titulu v roce 2017.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Berrettini (7-It.) - Pospisil (Kan.) 6:3, 6:1, 6:3, Harris (JAR) - Popyrin (Austr.) 6:4, 6:4, 7:6 (9:7).

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Karolína Plíšková (2-ČR) - Šarífová (Eg.) 6:7 (9:11), 6:2, 6:4, Hibinová (Jap.) - Kosťuková (Ukr.) 6:4, 6:0, Ostapenková (Lot.) - Brengleová (USA) 6:2, 6:1, Bogdanová (Rum.) - Babosová (Maď.) 6:4, 6:2, Collinsová (USA) - Niculescuová (Rum.) 2:6, 6:2, 6:1, Van Uytvancková (Belg.) - Petersonová (Švéd.) 2:6, 6:3, 6:1.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...