Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Trenéra vyloučili za spojení s tajnou policií

Sport

  12:03
HAMBURK - Německý krasobruslařský trenér Ingo Steuer nesmí jet na olympijské hry v Turíně. Kouče vyloučil národní olympijský výbor z výpravy kvůli spojení s bývalou východoněmeckou tajnou službou Stasi.

Ingo Steuer foto: FRANCK FIFEAFP

Steuer trénoval stříbrnou sportovní dvojici z nedávného mistrovství Evropy, Alionu
Savchenkovou a Robina Szolkowého. 

Německý olympijský výbor před odjezdem do Turína prověřoval všech 162 trenérů a funkcionářů, kteří měli sportovce doprovázet. Vedle Steuera vyloučil z výpravy kvůli spolupráci se Stasi další dva nejmenované funkcionáře. Kontakty s tajnou službou bývalé NDR mělo dalších šest osob, ale díky menší míře provinění do Turína pojedou.

Steuer považuje vyloučení z výpravy za nespravedlivé. "Je to typická politická vražda, už jsem kontaktoval svého právníka," řekl bývalý úspěšný krasobruslař, který společně s Mandy
Wötzlovou vybojoval bronz v soutěži sportovních dvojic na olympiádě v Naganu.

Devětatřicetiletý Steuer, který o rok dříve se stejnou partnerkou vyhrál mistrovství světa, bezprostředně po úspěchu v Naganu ukončil aktivní kariéru.
Autoři: ,

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...