Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tři kohouti na jednom dvorečku. Ineos se bojí ukázat prstem, jezdci si na Tour nechtějí pomáhat

Geraint Thomas dovedl Kolumbijce Egana Bernala do cíle poslední etapy Tour. foto: Reuters

Londýn - Tour de France měla oficiálně startovat za dva týdny, nakonec se pojede až v závěru srpna. Jedna věc se však nemění. Nejbohatší cyklistická stáj světa – Ineos – plánuje znovu postavit hvězdnou sestavu.
  5:00

Bernalovy smělé plány. Chci vyhrát všechny tři Grand Tour, prohlašuje

Kdo se ale stane jejím lídrem? Pětatřicetiletý Chris Froome, o rok mladší Geraint Thomas, či třiadvacetiletý Egen Bernal?

Soupiska plná hvězd vypadá na první pohled nebezpečně, automaticky to ale výhru jednomu z nich nezařídí. Jezdci musí spolupracovat, vzájemně si pomáhat, právě v Ineosu to ale může být problém.

Naposledy opanoval „Starou dámu“ Bernal a rád by přidal další triumf, po čemž ale touží i jeho týmoví parťáci a předchozí vítězové slavného třítýdenního klání. Ambiciózní mladík se ale s rolí domestika týmových kolegů smířit nehodlá.

Celkové stupně vítězů - zleva Tom Dumoulin, Geriant Thomas a Chris Froome.
Chris Froome před startem Tour de France 2018.

„Pokud se Tour v létě skutečně pojede, určitě nechci být jen Chrisovým pomocníkem. Nechci být pouze nosičem vody. Pokud budu v nejlepší formě, určitě se nevzdám příležitosti vyhrát další Tour,“ hlásí Bernal s předstihem.

Možná i proto se britský kolos bojí ukázat prstem, jméno svého lídra zatím neprozradil. Místo toho neurčitě ohlásil, že se na tuto pozici připravují všichni tři a uvidí se až dle jejich aktuální formy.

Jezdcům to ale může být spíš ke škodě než k užitku. Krok Ineosu se nelíbí ani pětinásobnému vítězi Tour Bernardu Hinaultovi. „Za tenhle problém si může Ineos sám. Sehnal si ty nejlepší cyklisty, aby vyhrávali Tour. A teď se diví, že ji chtějí pochopitelně vyhrát všichni tři,“ řekl v rozhovoru pro dánský deník AD.

Jenže vše má ještě jednu zápletku. Ineos si chce v týmu udržet pro další sezonu všechny tři, což by ale určení týmové jedničky mohlo zhatit.

„Vedení týmu musí rozhodnout, ale před startem Tour to neudělá. Počkají až na hory, kdo z nich pojede na celkové vítězství,“ potvrzuje cyklistická legenda Bernalova slova.

Mimochodem, Froomovi chybí jeden celkový triumf na Tour, aby Hinaulta vyrovnal. „Podle mě na to stále má. Před dvěma lety nebyl v dostatečné formě, a vítězství tehdy připadlo Thomasovi. Loni na startu chyběl. Věřím, že letos už uspěje,“ neláme slavný Francouz nad Froomem hůl ani po jeho vážné loňské nehodě, kdy si zlomil stehenní a hrudní kost, krční obratel, loket i několik žeber.

Pětašedesátiletý „Jezevec“ ale rodákovi z Keni radí, aby tak jako tak přemýšlel o změně stáje: „Musí počkat, jak dopadne Tour. Teprve pak se rozhodnout, jak s budoucností naložit. Pokud letos nevyhraje, protože ho kolegové nepodpoří, měl by odejít někam, kde bude jediným lídrem.“

Ať je Froome v jakékoliv formě, na paty mu bude šlapat loňský vítěz. „Bernal má výhodu. Je mladý a talentovaný. Je to jezdec budoucnosti,“ zakončil Hinault.

Bude to k případnému triumfu jednoho z této troijice stačit, nebo se navzájem kvůli ambicím „sežerou“?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!