Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Tři zápasy pro Zidana, dva pro Materazziho

Sport

  15:13
CURYCH - FIFA udělala definitivní tečku za úder hlavou, kterým francouzská fotbalová legenda Zinedine Zidane v průběhu prodloužení finále MS složila k zemi italského obránce Marca Materazziho.

Červená tečka. Po zbytečné hlavičce do prsou italského obránce Materazziho opustil Zinedine Zidane hřiště. Do konce prodloužení chybělo deset minut... foto: JOHN MACDOUGALLAFP

Slavný Francouz nesmí hrát ve třech reprezentačních duelech, Materazzi nesmí za slovní urážky, které ataku předcházely nastoupit ve dvou zápasech.

Oba hráči také musí zaplatit finanční pokuty - Zidane 7 500 švýcarských franků, Materazzi o dva půl tisíce méně. Právě peněžní trest bude zřejmě jedinou skutečnou sankcí pro francouzského kapitána - ten totiž již před mistrovstvím prohlásil, že plánuje ukončit svoji fotbalovou kariéru.

Někdejší nejlepší fotbalista světa proto souhlasil, že místo toho odpracuje tři dny v rámci humanitárních projektů pro děti a mládež, které organizuje FIFA.

Materazzi, který v průběhu mistrovství světa naskočil jako náhradník za zraněného Alessandra Nestu, bude Italům chybět v úvodu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Vedle domácího zápasu s Litvou nenastoupí ani 6. září v repríze finále mistrovství světa na francouzské půdě.

Oba hráči podali disciplinární komisi své vysvětlení písemně a zároveň se zúčastnili slyšení i osobně. Zidane dnes vypovídal za zavřenými dveřmi 90 minut, Materazzi předstoupil před pětičlenný tribunál minulý pátek. "Ve svých prohlášeních oba hráči zdůraznili, že Materazziho slovní provokace byly hanlivé, ale ne rasistické. Během slyšení se rovněž oba omluvili FIFA za své nepřístojné chování a incidentu litovali," uvedla v oficiálním prohlášení FIFA.

Zidane byl ve finále světového šampionátu za napadení Materazziho deset minut před koncem prodloužení vyloučen. Francie pak s Itálií prohrála 3:5 na penalty.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!